Til hovedinnhold

Erlend Indergård

Forsker

Erlend Indergård

Forsker

Erlend Indergård
Telefon: 934 11 312
Mobil: 934 11 312
Avdeling: Prosessteknologi
Kontorsted: Trondheim

Publikasjoner og ansvarsområder

Publikasjoner

Publikasjon

Optimalt inntak, ettertørking og lagring av tørrfisk - Sluttrapport

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1470428

Prosjektansvarlig har vært Brødrene Berg AS ved Rolf Jarle Andreassen. Prosjektet ble finansiert av FHF og Innovasjon Norge. Til sammen 8 bedrifter har deltatt aktivt med egeninnsats og gjennomføring av forsøk. Målsettingen var å optimalisere tidspunkt for inntak av tørrfisk og finne best mulig beti...

Forfattere Joensen Sjurdur Indergård Erlend
År 2017
Type Rapport
Publikasjon

State of the art: Superchilling in the food processing industry

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1369246

Controlled partial freezing or superchilling of food products can result in significant shelf life extensions during the cold chain. Between 10 % - 20 % of the foods water content is frozen and the ice functions as a thermal inertia during storage and transportation. Superchilled product have in gen...

År 2016
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

PROMAC: Energy-efficient processing of seaweeds in blue-green value chains

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1380076

PROMAC is a research project investigating seaweeds as novel raw materials for human food and domestic animal feed applications. Three different species of seaweed (Alaria esculenta, Saccharina latissima and Palmaria palmata), all with significant potential for commercial cultivation in Norway as we...

Forfattere Chapman Annelise Sabine Aasen Inga Marie Indergård Erlend Marfaing Hélène Oppen Johan Oterhals Oddmund Pierre Ronan Roleda Michael Y Stévant Pierrick Francois Denis Walde Per Magne
År 2016
Type Presentasjon
Publikasjon

The FRISBEE tool, a software for optimising the trade-off between food quality, energy use, and global warming impact of cold chains

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1142791

Food quality (including safety) along the cold chain, energy use and global warming impact of refrigeration systems are three key aspects in assessing cold chain sustainability. In this paper, we present the framework of a dedicated software, the FRISBEE tool, for optimising quality of refrigerated ...

Forfattere Gwanpua S.G. Verboven P. Leducq D. Brown T. Verlinden B.E. Bekele E. Aregawi W. Evans J Foster A. Duret H.M. Hoang H.M. van der Sluis S. Wissink E. Hendriksen L.J.A.M. Taoukis P. Gogou E. Stahl V. El Jabri M. Le Page J.F. Claussen Ingrid Camilla Indergård Erlend Nicolai B.M. Alvarez G. Geeraerd A.H.
År 2015
Type Tidsskriftsartikkel
Publikasjon

Life cycle assessment of salmon cold chains : comparison between chilling and superchilling technologies

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1288915

The cold chain is defined as a set of refrigeration steps that maintain the quality and safety of food product. Refrigerant leakage and the use of fossil fuels to produce electrical power for refrigeration equipment contribute greatly to ozone depletion and global warming. Thus, new and emerging ref...

Forfattere Hoang H.M. Leducq D. Brown T. Maidment G. Indergård Erlend Alvarez G.
År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Vis alle publikasjoner