Til hovedinnhold

Tom Ståle Nordtvedt

Seniorforsker

Tom Ståle Nordtvedt

Seniorforsker

Tom Ståle Nordtvedt
Telefon: 930 08 853
Mobil: 930 08 853
Avdeling: Prosessteknologi
Kontorsted: Trondheim

Publikasjoner og ansvarsområder

Publikasjoner

Publikasjon

Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1356069

Tilbakemeldinger fra industri og marked viser at kvaliteten på bearbeidede hyseprodukt fra Norge ikke alltid er god nok for alle segmenter i markedet. Bløt muskel, spalting og blodfeil er typiske kvalitetsutfordringer. Det er åpenbart rom for forbedringer i dagens fangst- og produksjonsregime og der...

Forfattere Olsen Stein Harris Nordtvedt Tom Ståle Tobiassen Torbjørn Joensen Sjurdur Nilsen Heidi
År 2016
Type Rapport
Publikasjon

State of the art: Superchilling in the food processing industry

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1369246

Controlled partial freezing or superchilling of food products can result in significant shelf life extensions during the cold chain. Between 10 % - 20 % of the foods water content is frozen and the ice functions as a thermal inertia during storage and transportation. Superchilled product have in gen...

År 2016
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Kühlung von pelagischem Fisch - im Fokus: Blauer Wittling -

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1450339

Pelagische Fische leben im uferfernen Freiwasserbereich im Meer, oberhalb der Bodenzone und sie sind ein wertvoller Rohstoff für die menschliche Versorgung und die Futtermittelproduktion für Aquakulturen. In Norwegen werden hauptsächlich Hering, Makrele, Lodde (Kapelan), Sandaale und Blauer Wittling...

År 2016
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

A DSC method for determination the quality of fish oils during storage of after processing

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1288882

The method of identification the quality of fish oil by the analysis of a glass transition shift was suggested. Unique properties of “unfreeezable” triacyglycerides (TAG), which contain polyunsaturated fatty acids, were used as a marker of the quality for extra-fine fish oils. Melting peaks of fish ...

Forfattere Tolstorebrov Ignat Eikevik Trygve Magne Bantle Michael Nordtvedt Tom Ståle Stavset Ole
År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Chilling of salmon in refrigerated sea water

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1288885

The optimization of the refrigeration process was based on existing systems for chilling of Atlantic Salmon in refrigerated sea water (RSW). Two methods (continuous and interrupted) chilling of salmon in RSW were investigated. Significant increasing of brine flow for fish chilling from 150 to 600 L ...

Forfattere Bantle Michael Stavset Ole Nordtvedt Tom Ståle Gullsvåg Per Egil Eikevik Trygve Magne Tolstorebrov Ignat
År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Simulation of a fish freezing tunnel using Modelica

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1288894

The problem of energy consumption during freezing of pelagic fish in an air blast freezing tunnel was investigated. Measurements from a freezing plant were compared with the results from a simulation model, and the results of the comparison show that the required freezing time can be reasonably well...

År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Challenges of the usage of ultra-low temperatures for fish freezing and storage

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1288896

The physical states of frozen fish (muscles and oils) was analysed in the temperature range between -150.0 and 20.0 °C. The information of the glass transition temperature, the end of freezing point, the amount of unfrozen water, the amount of liquid fraction of oil was obtained by the method of Dif...

Forfattere Eikevik Trygve Magne Tolstorebrov Ignat Bantle Michael Nordtvedt Tom Ståle Stavset Ole
År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Influence of climate conditions on the energy consumption of refrigeration systems in the food processing industry

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1288913

Refrigeration is a necessity in the food industry for preservation during production, storage, processing and transportation of temperature sensitive products like meat. Nordic countries (like Norway, Sweden, Finland but also Russia) have climatic conditions which could be used as a source for cooli...

Forfattere Bantle Michael Petrova Inna Tolstorebrov Ignat Kvalsvik Karoline Husevåg Nordtvedt Tom Ståle Eikevik Trygve Magne
År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Vis alle publikasjoner