Til hovedinnhold

Tom Ståle Nordtvedt

Seniorforsker

Tom Ståle Nordtvedt

Seniorforsker

Tom Ståle Nordtvedt
Telefon: 930 08 853
Mobil: 930 08 853
Avdeling: Prosessteknologi
Kontorsted: Trondheim

Publikasjoner og ansvarsområder

Publikasjoner

Publikasjon

State of the art: Superchilling in the food processing industry

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1369246

Controlled partial freezing or superchilling of food products can result in significant shelf life extensions during the cold chain. Between 10 % - 20 % of the foods water content is frozen and the ice functions as a thermal inertia during storage and transportation. Superchilled product have in gen...

År 2016
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Status hyse – utfordringer og muligheter i fiskeri og foredling med fokus på kvalitet: Forprosjekt

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1356069

Tilbakemeldinger fra industri og marked viser at kvaliteten på bearbeidede hyseprodukt fra Norge ikke alltid er god nok for alle segmenter i markedet. Bløt muskel, spalting og blodfeil er typiske kvalitetsutfordringer. Det er åpenbart rom for forbedringer i dagens fangst- og produksjonsregime og der...

Forfattere Olsen Stein Harris Nordtvedt Tom Ståle Tobiassen Torbjørn Joensen Sjurdur Nilsen Heidi
År 2016
Type Rapport
Publikasjon

Kühlung von pelagischem Fisch - im Fokus: Blauer Wittling -

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1450339

Pelagische Fische leben im uferfernen Freiwasserbereich im Meer, oberhalb der Bodenzone und sie sind ein wertvoller Rohstoff für die menschliche Versorgung und die Futtermittelproduktion für Aquakulturen. In Norwegen werden hauptsächlich Hering, Makrele, Lodde (Kapelan), Sandaale und Blauer Wittling...

År 2016
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Simulation of air velocity distribution in a freezing tunnel

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1238804

Batch freezing tunnels are essential in the cold chain for the Norwegian pelagic industry. The temperature of the fish core should be at least -18 °C before the tunnel is unloaded. In order to keep an adequate working schedule, unloading should be done within 24 hours. The construction of the tunnel...

År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Publikasjon

Discretized model of a fish freezing tunnel in Modelica

http://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1238798

Freezing processes are highly energy demanding and increased efficiency are both economically and environmentally beneficial. However, industrial freezing plants are often not optimized regarding energy efficiency. Operating conditions, such as the heat flow from the products, change during the proc...

År 2015
Type Konferanseartikkel/Bokkapittel
Vis alle publikasjoner