I åtte år har FME MoZEES (Mobility Zero Emission Energy Systems) vært et viktig forskningssenter, med en klar ambisjon om å fremme utviklingen av nullutslippsløsninger for tungtransport på vei, bane og sjø. MoZEES har satt søkelys på hele verdikjeden, fra forskning på materialer og komponenter både for batterier og hydrogenteknologier, energisystemer, samt analyser for beslutningsstøtte om sluttbruk i nullutslippstransport. MoZEES har vært et pionersenter og knutepunkt for samarbeid, innovasjon og diskusjoner innenfor et område med stor nasjonal interesse i en tid hvor de teknologiske løsningene har gjennomgått store endringer.
Senteret er ledet av IFE, og har totalt 40 partnere, hvorav 7 forskningspartnere, 7 offentlige partnere og hele 26 fra industrien. SINTEF har vært representert via flere forskingsgrupper, både fra SINTEF Industri, Digital og Community. Rune Bredesen har vært styreleder, Tor Olav Sunde har vært leder for forskingsområdet på hydrogen, og gjennom disse årene har opp mot 100 forskere fra SINTEF vært involvert i arbeid for forskningssenteret. Totalt har MoZEES hatt et budsjett på 120 MNOK, utdannet 13 PhD-studenter og 7 post.docs og publisert 96 vitenskapelige publikasjoner.
Agenda for MoZEES sluttkonferansen
Den 5.-6. november samles vi på Holmenkollen i Oslo for å markere avslutningen av MoZEES. Det store trekkplasteret er et innlegg fra Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Ellers vil konferansen sette søkelys på hovedfunnene fra forskningen innen hydrogen- og batteriteknologi, og vi er stolte av å kunne presentere et sterkt program med ledende eksperter, både fra Norge og utlandet. Blant foredragsholderne har vi Cécile Tessier, gruppeleder i SAFT, som deler innsikter fra den nyeste batteriteknologien innen industrien, samt Eisho Endo fra Nissan, som gir oss et industriperspektiv på elektriske kjøretøy. Vi vil også få høre fra Dominic Hudson ved University of Southampton om maritim transport, Patrick Plötz fra Karlsruhe Institute of Technology om nullutslippsløsninger for transportinfrastruktur, og Petr Novak fra Technical University of Braunschweig, som gir oss innsikt i batterimaterialvitenskap. Vi vil også få høre fra SINTEF-forskerne Nils Wagner, Patrick Fortin, Katie McCay og Yash Raka, som vil oppsummere deres arbeid på katodematerialer for batterier, levetidsberegninger av PEM brenselceller, bipolare plater for PEM celler og modellering av PEM systemer for tungtransport. Konferansen avsluttes med presentasjon av hovedkonklusjonene fra MoZEES-prosjektet. Resultatene fra senteret vil leve videre, blant annet gjennom nye forskningssentre, inkludert FME HYDROGENi, FME Battery og FME MarTrans, som vil bli presentert.
Konferansen tjuvstarter på Dag 0, 4. november, hvor tidligere MoZEES-stipendiater og postdoktorer vil dele sine erfaringer fra prosjektet og hvordan forskningen har påvirket deres karrierer. Noen av pitchene har titler som: «From MoZEES to research-intensive, innovative spin-off company,» «MoZEES as a stepping stone to the European hydrogen industry,» og «Fast-track: From PhD to faculty positions in the university sector.» Dagen etter konferansen er ferdig, 7. November, vil deltagerne få tilbud om å være med på omvisninger hos utvalgte partnere i MoZEES, blant annet av SINTEF Industris laboratorier for å lage og teste materialer og komponenter for hydrogen og batteriteknologier i Forskningsveien 1 i Oslo.
SINTEF er stolte av det vi har oppnådd sammen gjennom MoZEES—ikke bare på grunn av forskningsresultatene, men også på grunn av de sterke båndene vi har bygget, både internt og med våre samarbeidspartnere. Vi inviterer alle til å være med på sluttkonferansen, og vi ser frem til å forme fremtidens energiløsninger sammen.