Kommunene har i henhold til plan- og bygningsloven, sivilbeskyttelsesloven og naturskadeloven ansvar for tilpasning til framtidige klimaendringer for ny bebyggelse, innbyggernes sikkerhet, samt å treffe forholdsregler mot naturskader. Riksrevisjonen kritiserer at kommunene ikke følger opp disse lovene tilstrekkelig.
I den anledning inviterer vi til temasamling om krav til klimatilpasning i kommunale innkjøp. Samlingen er ekstra relevant for
- fagfolk som jobber med økonomi, innkjøp og forsikring i kommuner, fylkeskommuner og andre steder
- forsikringsselskaper, forsikringsmeglere og forsikringsselskap eid av kommuner (gruppecaptives)
- alle som ønsker å lære mer om insentiver til klimatilpasning
Nye innkjøpskrav og veileder
I 2023 kjøpte det offentlige varer og tjenester for 740 milliarder kroner, men Riksrevisjonen påpeker at det offentlige i for liten grad bruker innkjøpsmakten sin til å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger. Nye nasjonale klima- og miljøkrav i alle offentlige anskaffelser trådte i kraft 1.januar i år. Nå skal innkjøper vekte klima- og miljøhensyn med minst 30 prosent opp mot pris og/eller kvalitet. De nye reglene og veilederen sier lite om hensyn til klimarisiko og klimatilpasning. Hvordan kan man inkludere krav til klimatilpasning i innkjøpskrav? Finnes det noen gode praksiseksempler man kan se til?
Kan kommunene få klimatilpassende forsikringstjenester?
Forsikringsbransjen sitter på data og innsikt om klimarisiko, og kan gi insentiver til klimatilpasning i forsikringsproduktene. Forsikringsselskapene kan dermed støtte kommunene på flere måter i omstillingen til et klimarobust samfunn. Dette vektlegges likevel ikke i innkjøp av kommunenes forsikringer eller forsikringsmegler-tjenester i dag. Som ved andre innkjøp har kommuner og fylkeskommuner mulighet til å påvirke leveransen de får fra både forsikringsmegler og forsikringsselskap gjennom krav og kriterier. På temasamlingen begynner vi å utforske hvordan innkjøp av forsikring kan vektlegge klimatilpasning: Hvordan kan kommunene stille krav ved innkjøp av forsikringsmegler, og hvordan kan megleren påvirke forsikringsselskapene til å tilrettelegge for og premiere klimatilpasning? Kan det være penger å spare for proaktive kommuner? På samlingen får vi høre fra både innkjøper- megler- og forsikringssiden.
Samlingen arrangeres av de norske partnerne i det EU- prosjektet SOTERIA (Solutions and Technologies for Regions through Insurance for Climate Adaptation): SINTEF, Mitigrate, Climate Risk Advisory, Nettverk Klimatilpasning Trøndelag, KLP og Gjensidige.
Vi tar opp følgende spørsmål
- Hva er kommunenes ansvar for forebygging mot konsekvenser av klimaendringene?
- Hva er de nye kravene til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser?
- Hva er nytten av en veileder til nye innkjøpskrav?
- Hvilke krav stilles til miljømerking?
- Hva er gode praksiseksempler på krav til innkjøp i kommuner og fylkeskommuner?
- Hvordan kan man inkludere krav til klimatilpasning i innkjøp generelt og innkjøp av forsikring spesielt?
- Hvordan kjøper kommuner forsikring i dag?
- Hvordan kan kommunen eller fylkeskommunen stille krav til klimatilpasning ved anskaffelse av forsikringsmegler?
- Hvordan kan forsikringsmeglere påvirke forsikringsselskapene til å premiere klimatilpasning?