Til hovedinnhold
Norsk English

Matsvinnrapportering i sjømatindustrien

Det er et skrikende behov for flere industriaktører som kan delta i rapportering av matsvinn i sjømatindustrien.

Informasjon

Start
Legg til i kalender
Slutt

 Derfor inviterer Sjømat Norge, Sjømatbedriftene og SINTEF Ocean til webinar om matsvinnarbeidet i sjømatindustrien torsdag 21. november klokken 09:00.

Agenda 

9.00 – 9.15: Velkommen og introduksjon til prosjektet og utvalgsarbeidet v/Ana Carvajal
9.15 – 9.40: Erfaringer fra industrien : Hvordan jobber vi med matsvinn hos oss?Gunnar Klo v/Arne Karlsen og Norsk Kylling v/Gisle Bakken
9.40 – 9.50: Presentasjon av rapporteringsverktøyet v/Magnus Myhre
9.50 – 10.00: Oppsummering og spørsmål v/Ana Carvajal

QR-kode
Påmelding: Scann QR-koden

Bakgrunn

Matsvinn er en stor utfordring både i verden generelt, men også i Norge. Selv om sjømatindustrien ikke utgjorde mer enn snaut tre prosent av den totale mengden matsvinn i Norge i 2021, som endte på 450 000 tonn, er det fortsatt behov for å redusere matsvinnet også i denne sektoren i årene fremover.

For å bidra i arbeidet med matsvinnrapportering i sjømatindustrien har det de siste årene vært gjennomført ulike forskningsprosjekter på temaet, blant annet prosjektet "Kartlegging av matsvinn i sjømatindustrien 2022–2026" finansiert av FHF.

Prosjektet har som mål å kartlegge mengder matsvinn i sjømatindustrien, samt tilhørende årsaker og tiltak som er iverksatt for å redusere mengdene. Dette er en videreføring av tilsvarende kartleggingsprosjekter tidligere år, for å følge utviklingen og rapportere til myndighetene og EU.

Da resultatene baserer seg på omtrent ti prosent av markedsandelen basert på produksjon og innkjøpt volum sjømat i Norge i dag, er det en stor usikkerhet i tallene. Det er derfor et skrikende behov for å øke deltagelsen av industriaktører som deltar i rapporteringen for å skape en større trygghet i resultatene som produseres og rapporteres videre. I den sammenheng inviterer Sjømat Norge, Sjømatbedriftene og SINTEF Ocean til webinar om matsvinnarbeidet i sjømatindustrien torsdag 21. november klokken 09:00.

Prosjektet har i dag utviklet et digitalt rapporteringsverktøy, som har vært  utviklet over flere år med kontinuerlig ris og ros fra industriaktørene. Etter hvert er det også tiltenkt å implementere en innloggingsløsning på plattformen som tillater å se egen, historisk rapportering av matsvinn og få info om hvordan dette utspiller seg mtp. klimagassutslipp og økonomisk tap. Da det er tiltenkt at SSB skal overta datainnsamlingen av denne typen data i løpet av de neste årene, og dermed pålegge næringen å rapportere matsvinn, er dette en gyllen  mulighet til å være med å utforme hvordan rapportering bør og skal være.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson