Gjennom de nesten 50 årene som TPF (Takprodusentenes forskningsgruppe) og SINTEF har samarbeidet om kompakte tak, har målet vært å utvikle gode og robuste løsninger som skal dekke takets funksjon.
Fra å gå fra kun å være beskyttelse mot vær og vind, skal dagens tak også bidra til vannfordrøyning gjennom blå og blågrønne løsninger, bidra til energiproduksjon gjennom solinstallasjoner og være oppholdssted for mennesker.
– Siden takene skal dekke flere funksjoner samtidig som klimaet blir mer utfordrende, er både produkter og utførelse viktigere enn noen gang, sier seniorrådgiver Kristin Elvebakk i SINTEF.
Muligheter og utfordringer
På historiens første takdag ønsker TPF og SINTEF å informere om hva som skal til for å sikre gode takløsninger.
I løpet av dagen får vi et innblikk i hva rådgiver og arkitekt ser av muligheter og utfordringer knyttet til flate tak, før vi får et innlegg om hvordan entrepriseform kan ha betydning for kvaliteten og valg av løsninger.
Vi får høre om erfaringer fra skadesaker både fra SINTEF og takbransjen selv, og tanker rundt skadeårsaker. Dette følges så opp med anbefalinger og løsninger for funksjonsutvidede tak som grønne tak og tak med solceller.
Muligheter og erfaringer med deteksjon og sensorer i tak er også et tema som belyses.
Takdagen avsluttes med en presentasjon fra Boligprodusentene om et helt nytt verktøy for fraviksanalyse knyttet til den nye utfordringen med kompakte tak og utvendige nedløp.
Programmet dekker problemstillinger som er relevante for byggherrer, byggforvaltere, arkitekter, rådgivere, hovedentreprenører, takentreprenør og leverandører.
– Tidligere ble det sagt at taket er byggets femte og «glemte» fasade, og det fikk derfor lite oppmerksomhet så lenge det holdt tett, sier styreleder Hege Gunnerud i TPF.
– I dag er dette totalt endret. Takarealet er verdifullt og ønskes utnyttet på best mulig måte for både byggherre, brukere av bygget og miljøet rundt. Da er det viktig med god planlegging og gode løsninger for å sikre at dette blir bærekraftig og bra.