Det er flere faktorer som har betydning for kvalitet under fisket, og kvalitetsdegraderinger kan oppstå allerede i fangstprosessen. Andre produksjonsledd som har betydning for kvalitet på fisken er mellom annet ombordtakning av fangsten, ombordhåndtering, lagring av fangsten ombord og lossing av fangst ved land.
I en fangstprosess vil for eksempel fangstmengde, tørkeprosessen, værforhold, tauetid og tauefart ha mye å si for fangsten. Ulike fartøy og ulike redskapstyper kan ofte ha ulike utfordringer. Tar en utgangspunkt i trålfiske etter hvitfisk så vil store hal være kritisk med omsyn til kvaliteten på fangsten ettersom store mengder fisk kan bli liggende i tankene i flere timer uten å bli produsert. Fisk dør i tanken uten å blø ut, noe som gjør at blodet blir værende i muskel, noen som gir blod i fiskekjøttet og dermed gir kvalitetstap.
Noen prosjekter innen dette er:
- QualiFish
- Kvalitetsvurdering av fisk fangstet med to- og fire- panelsseleksjonsinnretninger
- Utvikling av beste praksis for pumping av pelagisk fisk
- Kvalitet på overpumpet makrell
- DANTEQ - ny teknologi for bedre fangsthåndtering
- Automatisk fangstbehandling av hvitfisk på snurrevadfartøy
Andre kompetanseområder innenfor prosessering av matvarer: