Det pågår en teknologitransformasjon i norsk havbruksnæring for å få kontroll med lakselusa. Dette kan oppnås ved å skille laks og lus ved hjelp av skjørtløsninger, lukkede anlegg i sjø, eller nedsenkede merder, såkalt dypdrift.
Faktabasert teknologisk og biologisk kunnskapsbygging er viktig for å redusere risiko, samt sikre at de investeringer som foretas kaster av seg i form av fremtidig verdiskapning. SINTEF Ocean har erfaring med ulike 0-lusteknologier, og tilbyr kompetanse og infrastruktur som kan medvirke til å få på plass gode løsninger.
Teknologier for dypdrift og lukket oppdrett
Dypdrift innebærer at oppdrettsenheten plasseres under vannoverflaten, gjerne på 20 meters dyp. Vanndybde, vannstrøm og undervannsgeografi er eksempler på kritiske variabler som er med på å avgjøre utfall i produksjonen.
Utforming av selve innhengningen, utspillingssystem, forankring og systemer for overvåkning er aktuelle teknologiske tema der SINTEF Ocean kan bidra med viktig kompetanse. Kunnskapsoppbyggingen som ble gjennomført i perioden 2007 til 2014 i regi av SFI CREATE danner fundamentet for mye av teknologien i dag innenfor dypdrift.
![Illustrasjon nedsenket merd.](/contentassets/bce36067cad24c429b04bbdbf04a2f6c/simulering-nedsenket-merd.jpg?width=757&height=586&mode=crop&scale=both&quality=80)
Nye produksjonssystemer som dypdrift krever en annen type drift enn de tradisjonelle merdene.
Det er viktig å installere nedsenkede merder rett på første forøk. Å justere etter montering er krevende når merden ligger dypt i sjøen. Det øker også sjansen for rømming og kan påvirke fiskevelferden.
Lukket oppdrett kan skje i konsepter bygd av ulike materialer. Når oppdrettsvolum blir lukket økes krav til sikkerhet for vannforsyning. Samtidig kan nye utfordringer oppstå som kan øke risiko for konstruksjon. Sjøegenskaper og forankring til flytende lukkede merder ble bl.a. undersøkt i prosjektet SJØFLO.
Drift av lukkede og nedsenkede merder
Produksjon i nedsenkede merder er mer komplekst enn i tradisjonelle, og modellering av produksjonsmiljø, basert på lokalitet, fisk og konstruksjonens påvirkning, kan bidra til å gi innsikt av betydning for produksjonen.
Integrasjon og bruk av kamera, hjelpeløsninger for fôring, lyssetting og prøveuttak med mer, stiller andre krav til løsninger. Det gjør også rengjøring og vedlikehold. Kravene i Akvakulturdriftsforskriften m.v., herunder automatisk lusetelling må fortsatt oppfylles.
Nye verktøy for autonom overvåkning og beslutningsstøtte i form av digitale tvillinger kan være avgjørende for å sikre god fiskevelferd. Ettersom muligheten til manuelt tilsyn ikke er til stede i nedsenkede merder, kan betydningen av robotikk øke for å ivareta god HMS.
Modellskalaarbeid og feltmålinger i nye produksjonskonsepter
SINTEF Ocean har drevet uttesting i modellskala, men også gjennom feltmålinger, med både nedsenkede og lukkede merdkonsepter.
![garn som det skal monteres sensorikk på.](/contentassets/58853ae777ab482ea23e9650f38fef12/montering-av-sensorikk.jpg?width=778&height=444&mode=crop&scale=both&quality=80)