Avhengig av kundens spesifikke krav og tidsrammer kan vi utføre numeriske simuleringer med en lang rekke nøyaktigheter, geometrisk kompleksitet og datakostnader.
Vi jobber med disse områdene:
- Design og optimalisering av forbrenningssystemer for energi- og varmegenereringsenheter og i industrielle prosesser for å minimere utslipp av forurensende gasser og drivhusgasser (CCS).
- Nøyaktig evaluering av forbrenningsytelse ved bruk i kombinasjon med nye og alternative brennstoffer og kombinasjoner av brennstoff/oksydanter (hydrogen, bio-brennstoff, brennstoff av avfall osv.).
De modellene for numerisk modellering vi bruker (både intern og kommersiell programvare):
- RANS (Reynolds Averaged Navier Stokes). Den vanligste tilnærmingen for numerisk undersøkelse av tekniske problemer som kjennetegnes av atferd ved steady-state. Trenger ikke mye dataressurser og kan gi detaljert representasjon av kjemiske reaksjoner, men mangler innsikt i kortvarige prosesser.
- LES (Large Eddy Simulations). Det riktige valget for å studere avanserte industrielle bruksområder som styres av komplekse, hastighetsbegrensende ustabile strømningsprosesser som krever nøyaktig representasjon av den numeriske modellen. Middels behov for dataressurser for både enkel og kompleks kjemi.
- DNS (Direct Numerical Simulation). Modellfri numerisk metode som gir uovertruffen nøyaktighet og et høyt detaljnivå om den aktuelle prosessen, som per i dag på grunn av stort behov for dataressurser er begrenset til anvendelse i relativt små fysiske domener eller konfigurasjoner som kjennetegnes av lave turbulensnivåer. Når det er aktuelt (se BIGH2-prosjekter nedenfor) gir det innsikt uten sidestykke i de mest komplekse aspektene av den industrielle forbrenningsprosessen.
Hvorfor velge SINTEF?
Vi er den ledende forskningsgruppen som utfører numerisk modellering av forbrenningsprosesser og utstyr, med enestående meritter i Norge og internasjonalt.
Hvem gjør vi dette for?
Kundene våre er industrielle leverandører av energi- og varmeprosesser og systemer for hjemme- og industrimarkedet, Norges forskningsråd og Europarådet (Horizon Europe).