Slike hindre kan være naturlige eller menneskeskapt, og målet er å gi fisken tilgang til områder som er viktige for bestandsutviklingen. Det er viktig å forstå de økologiske utfordringene til de aktuelle fiskeartene, samt hvilke tekniske løsninger som er aktuelle på hver enkelt lokalitet. I regulerte vassdrag er det dessuten avgjørende med kunnskap om kraftverkdriften, og hvilke utfordringer fisken møter når den vandrer ned igjen forbi kraftverksinntak og dammer.
Vi arbeider innen disse områdene:
- SINTEF har spisskompetanse på fisketrapper og er oppdatert på aktuell, internasjonal litteratur. Fisketrapper er en del av våre pågående forskningsprosjekt for Norges forskningsråd.
- Vi jobber kontinuerlig med fisketrapper, ofte sammen med nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.
- SINTEF Energi er et av Norges ledende forskningsinstitutt innen vannkraft og kjenner utfordringer for vandrende fisk i regulerte vassdrag.
- Arbeid med fisketrapper inkluderer alle aspekter ved ferskvannsøkologi, hydrologi og fysiske påkjenninger på konstruksjoner.
- SINTEF har lang erfaring med feltundersøkelser og bruk av avanserte målinger i vassdrag.
Les hva vi gjør innen Miljødesign av vannkraft
Typiske oppdrag for oss er:
- Sammen med oppdragsgivere søker vi de beste løsninger for oppvandring hos fisk
- Basert på feltundersøkelser og litteratursøk vurderes og velges tekniske løsninger for effektive fisketrapper
- Vi gjennomfører økonomiske beregninger og tekniske analyser og rapporterer dette i form av tekniske rapporter.
Hvorfor velge SINTEF?
SINTEF er det norske kompetansesenteret innen teknisk utforming av fisketrapper. I den grad det er nødvendig søker vi samarbeid med andre partnere, blant annet innen biologi og byggtekniske fag.
Målgrupper:
Bygging av fisketrapper foregår i regi av offentlig forvaltning og private interesser. Miljødirektoratet, kommunale næringsinteresser og sportsfiskeforeninger er oftest oppdragsgivere.