Enten det dreier seg om plagsom støy fra naboer, den monotone duringen fra veitrafikk, eller utfordrende taleforhold i en videokonferanse, påvirker lyd oss på ulike måter i dagliglivet.
Lyd kan også benyttes til å analysere materialegenskaper, oppdage tidlige tegn på skader i bygningskonstruksjoner, som kommunikasjonsmedium i havet, eller til å utforske kroppens indre.
SINTEF samarbeider med industri, akademia og offentlige myndigheter for å finne løsninger som krever spesialisert kunnskap om lyd og lydutbredelse. Vi har drevet med forskning og rådgivning innen akustikk siden 1970-tallet, og har dermed svært god innsikt i dagens utfordringer og utviklingen i fagfeltet.
Vi utfører forskning, spesialrådgivning og laboratorietester.
Vi jobber med
- akustikk, vibrasjoner og lydforhold i bygninger
- å forstå hvordan lyd påvirker mennesker og dyr (støyplager, spørreundersøkelser/kartlegging, hørselshelse, lyd i naturlige habitater)
- beregningsmetoder og -verktøy for utendørs lydforplantning (vei, bane, industri, fly/ helikopter/ droner, skyting, vindturbiner)
- metoder for å teste hørsel, for eksempel automatisk og manuell rentoneaudiometri, tale i støy-tester, otoakustiske emisjoner
- gjennomføring av lytteforsøk
- lydforplantning i vann (støy fra skipstrafikk, kommunikasjonssystemer i vann, dyrevelferd)
- akustikk i industrielle applikasjoner (Ikke-destruktiv testing (NDT), signalbehandling, monitorering av bygningselementer og rørsystemer)
- ultralyd for analyse av materialer og medisinske anvendelser
- maskinlæringsmodeller og kunstig intelligens basert på akustiske data
- lyd som kommunikasjonsteknologi (mikrofonteknikk, auralisering, videokonferansesystemer)
Se hvordan vi tester lydabsorberende plater i akustikklaboratoriet.