Til hovedinnhold
Norsk English

CO2 bruk

CO2 fanget fra utslippskilder kan omdannes til verdifulle kjemikalier og materialer. Ved SINTEF forsker vi på alle typer CCU teknologier og prosesser for å oppnå minst mulig energiforbruk og mest mulig utbytte av produktene.

Hovedkilden (> 95 prosent) av alt karbon som brukes til å fremstille materialer, kjemikalier og energiproduktene kommer fra fossile kilder, primært olje og naturgass. Dette er ikke miljømessig bærekraftig. I fremtiden er det nødvendig å bruke fornybare karbonkilder. Både biomasse, resirkulert karbon-inneholdende materialer og CO2 må til.

Bruk av fanget CO2 vil, sammen med karbonfangst og -lagring (CCS), ha en positiv klimaeffekt. Beregninger viser at ved å gjenbruke karbon i form av CO2 bare én gang til kan gi opptil 50 prosent reduksjon i totale CO2-utslipp. I tillegg vil CCU gi en økonomisk gevinst for industrier som slipper ut CO2 ved at det kan lages verdifulle produkter heller enn kostnader i forbindelse med lagring.

De aller fleste materialer inneholder karbon. Salisylsyre, en hovedingrediens i smertestillende tabletter, er ett eksempel på et produkt som kan lages av CO2. Et annet er kjemikalet urea som brukes i produksjon av gjødsel. Metanol, som brukes enten som drivstoff eller som hovedkilde til en rekke kjemikalier og polymere, kan også lages av CO2. Ved å la CO2 reagere med mineraler som inneholder metalloksider, får vi metallkarbonater som kan brukes i sement og betong.

Ved SINTEF forsker vi på og forbedrer alle typer CCU-prosesser, hvor vi søker å redusere energibruk, å utvikle mer effektive og skalerbare prosesser og nye produkter fra CO2. Målet er å sikre mest mulig produktutbytte, utnytte materialer (avfall og biprodukter) som ellers er lite benyttet, samt å legge til rette for en bærekraftig karbonforvaltning i Norge og i verden.  

Vi arbeider innen disse områdene:

  • Utvikling av nye og bedre katalysatorer for termisk og elektrokjemisk konvertering av CO2.
  • Utvikling av robuste og produktive mikroorganismer som biokatalysatorer i gassfermenteringsprosesser til ulike produkter.
  • Utvikling av prosesser for mineralisering av CO2 og anvendelse av produktene.

Typiske oppdrag for oss er:

  • Katalysatorutvikling og -testing
  • Ny kjemi og forbedret prosesser
  • Bioteknologisk optimering av bakteriestammer og prosessbetingelser til gassfermentering

Hvem gjør vi dette for:

  • Prosessindustrier som slipper ut CO2
  • Kjemikalie- og drivstoffprodusenter
  • CCU teknologileverandører 

Relevante prosjekter:

Forskningssentere

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner