Produksjon av solenergi på bygg har blitt et viktig tiltak for energieffektivisering og utslippskutt. Lokal energiproduksjon på bygg skaper heller ikke konflikter rundt arealbruk, slik for eksempel vindkraft kan gjøre.
Solceller en godt utprøvd teknologi, og solcellepaneler, eller solcellemoduler, består av en plate med flere solceller. Bygningsintegrerte solceller (BIPV) er en av de mest lovende energiløsningene for bygg. Leverandørene opplever stor etterspørsel i markedet, og det er et sterkt om utvikling og innovasjon.
Men, for å øke bruken av BIPV trenger vi oppdaterte standarder, retningslinjer og forhåndsgodkjente løsninger. Vi trenger også mer kunnskap om hvordan vi sikrer at elementene er vanntette og håndterer regn, snø, is og vindlaster. Vi mangler også tilstrekkelig kunnskap om vedlikehold og levetid.
Derfor samarbeider SINTEF med produsenter og leverandører for å finne løsninger som gjør BIPV mest mulig effektive og robuste.
BIPV må oppfylle samme krav som andre tak og vegger
BIPV-systemer må oppfylle de samme bygningstekniske kravene og ytelsene som elementene de erstatter. Det stiller spesielle krav til regntetthet og lufting av paneler for å gi god fuktsikkerhet og sikre god produksjonseffektivitet fra solcelleanlegget.
Derfor tester SINTEF bygningsintegrerte solceller i laboratoriet, og vi utvikler nye løsninger som passer for nordiske forhold og som oppfyller regelverket i Norge.
SINTEF har også utarbeidet retningslinjer for SINTEF Teknisk Godkjenning for bygningsintegrerte solcelleelementer, som monteres som tekning på lufta, skrå tak. Egenskaper og ytelser som tas med i en slik godkjenning er:
- Bæreevne og konstruksjonssikkerhet
- Fuktsikkerhet med regntetthet
- Sikkerhet ved brann
- Bestandighet
- Helse og miljø
Hør podkasten om bygningsintegrerte solceller
Bruk av bygningsintegrerte solceller (BIPV) i Norge. Kunnskapsstatus
Prosjekter
Helios
Optimalisere utnyttelsen av solenergi i nordiske byer gjennom digitalisering av det bygde miljøet
Bygningsintegrerte solceller for norske tak (SolTak)
Hovedmålet med prosjektet er å utvikle en lett salgbar BIPV-modul av høy kvalitet for det norske markedet.
SOLAR
Utvikling av innfestingsløsninger for solcelleanlegg som er tilpasset norsk byggestandard og klima.
Artikler
Bygningsintegrerte solceller – gir de god nok beskyttelse mot slagregn?
Når solcellepaneler erstatter taktekning eller kledning, kalles det bygningsintegrerte solceller. De må oppfylle samme bygningstekniske krav som elementene de erstatter, blant annet til fuktsikkerhet.
Bygningsintegrerte solceller kan spare både energi og byggematerialer
Bygningsintegrerte solceller fungerer både som kledning på vegg eller tak og som strømgenerator. Denne teknologien kan dermed spare både energi og byggematerialer.
Det er også byggtekniske krav til solcelleanlegg
Solceller er billigere, mer effektive og mer populære enn noensinne. Da er det viktig å være klar over hvordan de virker og hvilke krav som stilles.