Til hovedinnhold
Norsk English

Utslippsfrie byggeplasser i Norge

Utslippsfri gravemaskin på Sophies Minde byggeplass i Oslo

Omtrent 95 prosent av klimagassutslippene i byggefasen kommer fra dieseldrevne anleggsmaskiner og tungtransport.

Ved å erstatte dieselmaskinene med elektriske eller hydrogendrevne alternativer kan vi redusere utslippene betraktelig. Flere pilotprosjekter SINTEF er med i, viser at det er fullt mulig å gjennomføre.

En kort historie om utslippsfrie byggeplasser i Norge

Oslo kommune har etablert seg som en internasjonal leder innen utslippsfrie byggeplasser, og mange andre kommuner og private aktører følger nå etter. Det som startet som pionerprosjekter, er i ferd med å bli bransjestandard.

Det hele startet i 2016, da Omsorgsbygg (nå Oslobygg KF) arrangerte en dialogkonferanse med byggebransjen for å utforske mulige tiltak. Resultatene kom raskt:

  • 2017: De første kravene om fossilfri drift ble innført for offentlige bygge- og anleggsplasser i Oslo.
  • 2018: SINTEF, i samarbeid med Nasta, Skanska, Bellona, DIFI og Oslo kommune, utviklet en av verdens første store elektriske gravemaskiner (ZED). Denne ble testet ut på Olav Vs gate – et av verdens første utslippsfrie anleggsprosjekter.
  • 2019: Oslo kommune gjennomførte sitt første pilotprosjekt for en utslippsfri byggeplass, også på Olav Vs gate.
  • 2020: Oslo lanserte "Standard klima- og miljøkrav i Oslo", med klare retningslinjer for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. SINTEF kartla erfaringene fra 36 slike byggeplasser i Oslo.
  • 2021: Syv av Norges største byer, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø Drammen og Oslo har signert en storbyerklæring om en felles utslippsfri kommunal byggenæring.
  • 2025: Fra dette året skal alle bygge- og anleggsprosjekter for disse kommunene gjennomføres utslippsfritt.
  • 2030: Fra dette året skal all bygge- og anleggsvirksomhet i disse kommunene være utslippsfri. 

SINTEFs  rolle

SINTEF har vært en nøkkelaktør i utviklingen av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser helt siden starten. I 2016 påpekte vi at når vi velger lavutslippsmaterialer og drifter byggene på en energieffektiv måte, vil utslippene fra maskiner i byggefasen være like store som utslippene fra materialer og drift gjennom hele byggets levetid.  Denne innsikten vekket oppmerksomhet i hele næringen.

Siden den gang har SINTEF jobbet med mange ulike prosjekter i tett samarbeid med hele verdikjeden – og i hele Norge. I 17 FoU-prosjekter har vi samarbeidet med kommuner, nettselskaper, maskinutviklere og entreprenører. Prosjektene har inkludert utvikling og testing av piloter som har satt en ny standard for bransjen.

 

Fra pilottestingen lærte vi blant annet at det er avgjørende å ta tidlig kontakt med nett- og kraftleverandør for å sørge for lademuligheter, tilpasse kabelløsninger og planlegge aktiviteter og effektbehov. Fra byggeplassene rapporteres det om mindre støy, bedre luftkvalitet og bedre arbeidsmiljø

SINTEF har også bidratt til å overføre erfaringer fra Oslo kommunes banebrytende arbeid med utslippsfrie byggeplasser til andre europeiske byer og land gjennom  EU-prosjektet PURE

 

Kontaktpersoner