All fornybar kraftproduksjon påvirker naturen. Spørsmålet er hvordan vi kan produsere fornybar energi uten at det påvirker mer enn det må. Ved å ta i bruk de riktige metodene for planlegging, gjennomføring og oppfølging kan vannkraften sameksistere med naturen, i stedet for å gå på bekostning av den.
For eksempel kan miljødesign brukes til å unngå at vassdrag med vannkraft ødelegger gyteområder for fisken, samtidig som vi får dekket behovene for strøm og andre samfunnsinteresser.
-
Vi må få til et samfunn der vi både kan produsere fornybar energi, og ta vare på naturen. Her kan god miljødesign bidra. - Atle Harby, Seniorforsker og ekspert på miljødesign.
Miljødesign av vannkraft er et sammensatt fagfelt og innbefatter blant annet teknologi, hydrologi, økologi, samfunnsfag og økonomi. Gjennom forskning har vi i SINTEF sammen med NINA, NTNU og andre partnere over flere tiår bygd opp ekspertisen som trengs for å jobbe med miljødesign av vannkraft. Mange av metodene vi har utviklet kan også å tas i bruk på andre områder, som vindkraft og kraftlinjer.
Typiske oppdrag for oss er:
- Store forskningsprosjekt med kort- og langsiktig forskning på hvordan forene løsninger for kraftproduksjon, natur og samfunnsinteresser
- Utvikling av metoder og modeller for kraftproduksjon, miljødesign og avbøtende tiltak
- Mindre oppdragsprosjekt for lokalt tilpassede løsninger for miljødesign
- Internasjonale prosjekter innen vannkraft, miljøvirkninger og tiltak
Vi arbeider innen disse områdene:
- Kraftproduksjon, miljøvirkninger og avbøtende tiltak i regulerte vassdrag
- Modellering av elver, innsjøer og kraftverksmagasin
- Vassdragshydraulikk
- Hydrologi og tilsigsmodellering
- Miljøvirkninger av effektkjøring og tilpasning av tiltak
- Løsninger for fiskevandring
- Optimalisering av vannkraftproduksjon
- Balansekraft og fleksibilitet fra vannkraft
- Beslutningsstøtte for energi- og miljøforvaltningen
- Klimaregnskap og klimagassutslipp fra vannkraft
Hvem gjør vi dette for?
- Norsk og internasjonal vannkraftbransje
- Vassdrags-, natur- og energiforvaltning
- Forskningsrådet og EU
Prosjekter
Mye forskning ble gjennomført i det nå avsluttede forskningssenteret CEDREN (Centre for Environmental Design of Renewable Energy) og en del videreføres i det pågående forskningssenteret HydroCen (Norwegian Research Centre for Hydropower Technology). Begge er Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME).
I tillegg jobber vi med miljødesign i mange andre prosjekter. Her er et lite utvalg: