Til hovedinnhold
Norsk English

Ingrid lærte seg 3D-bioprinting

- Jeg har alltid vært nysgjerrig og hatt en stor interesse for naturen og alle organismene som lever rundt oss.

Ingrid W. Aarseth (Foto: Geir Mogen)

Ingrid W. Aarseth søkte SINTEF-stipendet for å kunne delta på 3D-bioprinting Academy hos RegenHU i Sveits. Det ga henne verdifull opplæring i bioprinting, som ble sentralt da hun skulle skrive masteroppgaven. Personlig oppfølging fra SINTEFs egne forskere ble også til uvurderlig hjelp for masterstudenten.

Ingrid er 25 år og kommer fra Bergen. Hun tok bachelor i marin bioteknologi ved UiT og flyttet til Trondheim høsten 2020 for å begynne på master i bioteknologi ved NTNU.

- Jeg har alltid vært nysgjerrig og hatt en stor interesse for naturen og alle organismene som lever rundt oss. Da jeg var liten fikk jeg abonnement på Illustrert vitenskap fra besteforeldrene mine. Her lærte jeg for første gang om CRISPR genredigering og bioteknologi. Dette vekket fascinasjonen min for forskning, og da jeg skulle velge studie etter videregående falt naturlig valget på bioteknologi, forteller Ingrid W. Aarseth.

Da hun skulle skrive masteroppgave, falt valget på 3D-kultivering av hudceller isolert fra mennesker ved bruk av 3D-bioprinting.

Fikk kurs tilpasset egne behov

- 3D-bioprinting blir brukt til å lage komplekse strukturer av biomaterialer som enten er mikset med celler eller som blir sådd med celler etter print. En stor utfordring for klinisk bruk av 3D-bioprinting er formuleringen av et bioblekk som både er biokompatibelt og har ønskede strukturelle egenskaper. Hovedmålet med min oppgave var derfor å utvikle og karakterisere nye bioblekk av funksjonalisert alginat og nanofibrillert cellulose med mekaniske egenskaper tilpasset 3D-bioprinting og som i tillegg var biokompatibel med hudceller, forklarer Ingrid.

Ettersom bioprinting er en relativt ny teknologi hadde hun behov for opplæring fra eksperter på feltet. Noe som fikk henne til å søke SINTEF-stipendet.

Ingrid W. Aarseth (Foto: Geir Mogen)


- Jeg søkte om støtte gjennom SINTEF-stipendet for å kunne delta på 3D-bioprinting Academy hos RegenHU i Sveits. Dette var et spesialisert kurs som ble tilpasset mine behov og jeg fikk en-til-en opplæring på bioprinteren. Det var til stor hjelp å få opplæring fra eksperter på feltet. De hjalp meg med ulike parametre og finjusteringer tilpasset biomaterialene jeg brukte, forteller hun.

SINTEF stilte med eksperter

Da masteroppgaven skulle skrives, fikk hun også hjelp av SINTEFs egne eksperter.

- Jeg har fått mye god hjelp og opplæring av flere fra SINTEF. Først og fremst fikk jeg uvurderlig veiledning fra seniorforsker Øystein Arlov. Gjennom oppgaven var jeg innom flere ulike fagfelt og fikk derfor hjelp til både rheologi, cellekultivering og karbonfiltrering fra eksperter på laboratoriet, forteller Ingrid.

Hun synes det er positivt at SINTEF bruker av sitt overskudd på masterstudenter.

- Det viser at dere investerer i oss. I tillegg gir det muligheten til å dykke enda dypere inn i fagfeltet og vi kan oppnå erfaringer utenfor hva universitet kan tilby.

Les mer om SINTEF-stipendet her.

 

Kontaktperson