Informasjon om bergspenninger og bergets mekaniske egenskaper er viktige parametere i numeriske og empiriske stabilitetsanalyser. SINTEF har, sammen med NTNU, en unik og lang erfaring med bergmekaniske feltundersøkelser nasjonalt og internasjonalt. Vi har utført målinger i over 150 lokaliteter i 18 land, og besitter bergmekaniske databaser med over 3000 enkeltmålinger.
Berglaboratoriene ved SINTEF/NTNU har utført in-situ bergspenningsmålinger siden 1964. Vi har deltatt i mange prosjekter innen vannkraft, gruver, dagbrudd, lager, sportshaller og veg- og jernbanetunneler i inn- og utland. Dette inkluderer verdens største fjellhall for offentlig bruk, Gjøvik olympiske fjellhall, med et spenn på 62 m. Målingene i tilknytning til disse prosjektene har gitt SINTEFs målepersonell unik erfaring.
Metodene som nå benyttes til bergspenningsmålinger ved overboring, er egenutviklede og forbedrede versjoner av de originale Sørafrikanske CSIRO-cellene, videre har vi egenprodusert utstyr for hydraulisk splitting:
- 2D Doorstopper overcoring
- 2D Langtidsdoorstopper (spenningsovervåkning)
- 3D overcoring celle
- Hydraulisk splitting og splitteavtrykk
SINTEF besitter alt nødvendig utstyr, inklusive kjerneboringsmaskin for overboring, som normalt trengs for å utføre feltmålingene. Alt utstyr, inklusive utstyret for hydraulisk splitting, kan sendes med vanlig flyfrakt. Hullene til hydraulisk splitting bores som oftest av oppdragsgiver ved bruk av slagbormaskiner. Målingene utføres i henhold til International Society for Rock Mechanics (ISRM) foreslåtte prosedyrer.
Sammen med feltmålingene har vi også laboratoriefasiliteter hvor viktige undersøkelser utføres i forbindelse med bergspenningsmålingene, se Bergmekanisk laboratorium.
I store og komplekse underjordsanlegg er det ofte nødvendig med både målinger i forkant, modellering og overvåkning evt. etterkontroll. SINTEF har gjennom flere år utviklet en egen metode for dette, TRIPOD.