SINTEF har et eget privat 5G-nett i Strindvegen 4 som drives av en eksperimentell plattform. Den kan kjøres i lab-modus med kort rekkevidde for å teste ulike funksjoner og konfigurasjoner av nettet eller i campus-modus med lengre rekkevidde for å teste applikasjoner og use caser i Strindvegen 4 og nærliggende områder.
5G-nettet har flere anvendelser:
- Industrikunder kan teste 5G-applikasjoner og use caser for å måle ytelse som forsinkelse og datarate. Eksempler på slike applikasjoner kan være autonome enheter (droner, biler), AR/VR-applikasjoner og industrielle anvendelser. Plattformen er fleksibel og kan konfigureres for å tilpasses kravene til applikasjonene.
- I forsknings- og utviklingsprosjekter kan nettet benyttes til å teste nye funksjoner som ikke er standardisert eller implementert i kommersielle nett. Det kan for eksempel være bruk av kunstig intelligens (KI) i drift av nett og for applikasjoner som selvkjørende biler, satellittkomponenten av 5G kalt 5G NTN, eller posisjonering der GNSS posisjonering ikke tilgjengelig.
- Innen sikkerhet gir nettet en unik mulighet til å teste sårbarheter for ulike typer angrep, fra jamming av 5G-signalet til ulike typer cyberangrep, og metoder for å gjøre 5G-nett mer robuste mot slike trusler.
Plattformen er basert på åpen kildekode fra SRS og OpenAirInterface (OAI), og en radioenhet fra Benetel. Nettet benytter en privat 5G-lisens fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) med senterfrekvens 3.88 GHz og båndbredde 80 MHz. Både radio access nettwork (RAN) og kjernenett (5GC) kjøres lokalt, men arkitekturen kan utvides til å inkludere skytjenester som AWS for å kjøre deler av arkitekturen og for å tydeliggjøre effekten av edge computing og sentralisert management.