SINTEF-knoppskudd solgt for 500 millioner
Det børsnoterte selskapet Dräger fra Tyskland kjøper SINTEF-knoppskuddet GasSecure for 500 millioner kroner.
2015 ble et krevende år, også for SINTEF. Det går tydelig fram av tallene i denne årsrapporten.
Året ble et tilnærmet kriseår for viktige næringer i Norge. Dette har rammet mange av våre kunder, og har medført bortfall og forskyving av forskningsoppdrag, særlig innenfor olje og gass, energi og maritim.
SINTEF har heldigvis en sterk balanse og god likviditet. Det er godt å ha med seg i slike tider. Men inntjeningen fra løpende drift ble for svak i 2015, og det er ikke tilfredsstillende.
Vi trenger overskudd for å investere i laboratorier og ny forskning. Dette er en forutsetning for å levere det høye faglige nivået SINTEF er kjent for. I 2015 har hele organisasjonen jobbet intenst med kostnader, god drift, salg og tett kontakt med våre kunder.
Men vi har også investert for fremtiden. Et av årets høydepunkter var åpningen av SINTEF Energy Lab. Dette er et av Europas mest avanserte laboratorier i sitt slag, hvor vi utvikler fremtidens miljøvennlige energiløsninger.
Faglig ble 2015 et godt år, med gode tilbakemeldinger fra kunder og samarbeidspartnere. Et høydepunkt er at vi lyktes med å bygge sterke kundekonsortier og vant frem i hard konkurranse om ni nyopprettede Sentere for forskningsdrevet innovasjon. Dette er store og langsiktige satsinger fra Forskningsrådets side for å styrke innovasjon, i nært samarbeid mellom næringsliv og ledende forskningsmiljøer.
Som ny leder ser jeg at SINTEF, med våre tverrfaglige spisskompetansemiljøer og brede kontakt med norsk nærings- og samfunnsliv, både har en mulighet og en forpliktelse til å bidra sterkt til den nødvendige omstillingen av norsk økonomi. Digitalisering, re-industrialisering og behovet for et grønt skiftet er sentrale stikkord og drivkrefter. Først da kan vi leve opp til vår visjon om teknologi for et bedre samfunn.
Jeg gleder jeg meg til dette arbeidet.
Det børsnoterte selskapet Dräger fra Tyskland kjøper SINTEF-knoppskuddet GasSecure for 500 millioner kroner.
Nordic Capital kjøper SINTEF-knoppskuddet RESMAN for mer enn 1 milliard kroner. – Salget er nok et bevis på at vi leverer teknologi i verdensklasse, sier Anders Lian i SINTEF Venture.
C-Feed AS har nå finansiering klar til å bygge verdens første industrianlegg for oppdrett av hoppekreps – yngelfôr beregnet på produksjon av berggylt, tunfisk, kveite og andre marine fiskearter.
De batteridrevne fergene er her. Snart kan de lades uten kabeltilkobling.
I Norge vil hver tredje person få kreft i løpet av livet. I over to tredjedeler av tilfellene vil kjemoterapi være en del av behandlingen. Nå kan cellegiften bli mer treffsikker ved hjelp av nanoteknologi.
Styret i SINTEF har utnevnt Alexandra Bech Gjørv som ny konsernsjef.
SINTEF Energy Lab ble åpnet 2. september og Kronprins Haakon. SINTEF Energy Lab representerer neste generasjons energilaboratorium, og blir blant de mest avanserte i Europa.
Forsknings-Norges fem nye supermikroskop gjør enkeltatomer synlige – og kan brukes til å utvikle alt fra mer effektive solceller, til lettere og mer miljøvennlige bildeler.
Fredag 18. september åpnet ni nye Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Sentrene mottar 860 millioner kroner fra Forskningsrådet. SINTEF deltar i åtte, mens NTNU er involvert i samtlige ni.
Forskere har utviklet en robot som korrigerer bevegelsene sine for å unngå sammenstøt med omgivelsene. Dette åpner for samspill mellom menneske og maskin.
SINTEF gjorde rent bord under arrangementet Norwegian Investment Forum: SINTEF TTO tok prisen for Investor of the year, mens SINTEF-knoppskuddene Resman og Gas-Secure vant henholdsvis Exit of the year, og Entrepreneur of the Year.
SINTEF er et allmennyttig forskningsinstitutt, organisert som en stiftelse med datterselskaper. Gjennom fremragende løsningsorientert forskning og kunnskapsproduksjon skaper SINTEF betydelige verdier for norske og internasjonale kunder, offentlig forvaltning og hele samfunnet.
I SINTEF har HMS øverste prioritet – sikkerheten til våre ansatte er overordnet alle andre hensyn. HMS-politikken gjelder for all SINTEF-relatert virksomhet i inn- og utland. SINTEF skal tilfredsstille lovkrav og andre krav og gjennom god ledelse sikre en kontinuerlig forbedring.