Om SINTEF - Anvendt forskning, teknologi og innovasjon
Årsrapport 2018
Et godt år for SINTEF
2018 ble et godt år for SINTEF. Etter flere krevende år har vi nå hatt to år med tilfredsstillende økonomiske resultater, med inntjening på et nivå vi trenger for å investere i ny forskning og utvikle verdiskaping og gode samfunnsløsninger.
I 2017 og 2018 har vi arbeidet mye med å utvikle en ny konsernstrategi, som nå er vedtatt av SINTEFs styre. Vi skal bygge videre på vår styrke som et uavhengig og markedsrettet forskningsinstitutt med fremragende vitenskapelig nivå.
Vår ambisjon er å være et verdensledende forskningsinstitutt, som bidrar til konkurransekraft og gode samfunnsløsninger. Vi legger FNs bærekraftmål til grunn og vil søke vekstmuligheter som understøtter disse målene. Derfor skal vi i enda større grad enn tidligere ta rollen som utviklingspartner for våre kunder ved å utnytte vår flerfaglighet i «Ett SINTEF» og vår evne til å løfte industriell og politisk dialog.
Dette er store og krevende oppgaver, i en verden med rask teknologisk utvikling, kraftige omveltninger og betydelige samfunnsutfordringer. Dette krever nye løsninger, og et samfunn som prioriterer forskning og innovasjon. Vi i SINTEF ser fram til å bidra enda sterkere på disse områdene i årene som kommer.
Alexandra Bech Gjørv
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap.
SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland.
Yara og SINTEFs nye fellesprosjekt, en innovasjonshub for effektiv og klimavennlig gjødsel- og matproduksjon, ble høytidelig åpnet tirsdag 30. januar. Det langsiktige målet for satsingen er å gi verden nok mat på en ansvarlig og klimavennlig måte.
SINTEF-forsker Walter Caharija er en av mange teknologer som gjør sitt for at verden trygt og billig skal kunne frakte gods på selvstyrte skip. Nå er han tildelt SINTEFs pris for fremragende forskning i 2017.
For å utvikle nye og levedyktige teknologibedrifter, har SINTEF lykkes med å etablere et nytt tidligfase-fond med en investeringskapital på 500 millioner kroner. European Investment Fund og en rekke private, norske investorer deltar i fondet.
Målet er tettere integrasjon av samfunnsvitenskapelig og teknologisk forskning, i tillegg til en styrking av forskningsområder som helse, transport, teknologiledelse, sikkerhet, digitalisering og arbeidsliv.
Teknologiselskapet Zivid åpner nye muligheter for industrien med et 3D-kamera som gir roboter menneskesyn. Nå har SINTEF-knoppskuddet fått Forskningsrådets innovasjonspris for 2018.
Regjeringen har besluttet å videreføre arbeidet for å realisere Ocean Space Centre i Trondheim. Samfunnsmålet er å sikre verdiskaping gjennom konkurransedyktige norske havnæringer. Kvalitetssikringen slår fast at satsingen er samfunnsøkonomisk...
Nyetablert senter med SINTEF og NTNU i spissen, får 120 millioner statlige kroner til forskning som skal bidra til at norsk sokkel nærmer seg nullutslipp innen 2050.
Styrets årsberetning
2018 var et godt år for SINTEF, og vi nådde mange av våre mål. Vi hadde en økonomisk utvikling som var tilfredsstillende og i tråd med våre målsettinger. Vi har tilfredsstillende uttelling i Forskningsrådets og EUs forskningsprogrammer og har etablert et nytt såkornfond. Det er arbeidet med en revidert konsernstrategi, og gjennomført betydelige endringer i organisering.
HMS har første prioritet i SINTEF. Det betyr å sørge for et arbeidsmiljø som er trygt og som stimulerer til trivsel og god helse. Vår HMS-standard skal være i samsvar med strategi, politikk og mål for HMS-området.
SINTEF innehar sertifikat for standardene ISO 9001:2015 Ledelsessystemer for kvalitet, ISO 14001:2015 Ledelsessystemer for miljø og OHSAS 18001:2007 Styringssystemer for arbeidsmiljø. Oppfølgingsrevisjonen ble gjennomført desember 2018 og viste ingen avvik. I 2018 ble SINTEF registrert i EPIM JQS i tillegg til Achilles JQS.
SINTEFs hovedstrategi definerer fire overordnede mål for HMS-arbeidet:
Vi skal ha et godt og helsefremmende arbeidsmiljø
Vi skal ha null arbeidsrelatert sykefravær
Vi skal ha null skader, ulykker og tap
Vi skal fremstå som en bedrift med en tydelig miljøprofil
HMS-arbeidet planlegges og utføres for kontinuerlig å forbedre SINTEFs HMS prestasjon. For å måle forbedring har SINTEF indikatorer innenfor de overordnede målene.