Til hovedinnhold
Norsk English

Geminisenter for termisk energilagring

Gemini-senteret for termisk energilagring skal realisere potensialet til termisk energilagring (TES) gjennom forskning på materialer, komponenter og systemintegrasjon som øker energieffektiviteten og kraftnettets fleksibilitet.

Kontaktpersoner

Jorge Salgado Beceiro

Jorge Salgado Beceiro

Forskningsleder SINTEF Energi
Julian Walker

Julian Walker

Førsteamanuensis NTNU
Gemini Centre for Thermal Energy Storage - logo


Termisk energilagring (TES)
 spiller en viktig rolle i den globale energiomstillingen, med løsninger som øker energieffektiviteten, fleksibiliteten i kraftnettet og integreringen av fornybare energikilder. Gemini-senteret for termisk energilagring (GS TES) ble etablert for å utnytte dette potensialet. Senteret fungerer som en ledende samarbeidsplattform som dekker hele verdikjeden for TES – fra avanserte materialer og innovative komponenter til systemintegrasjon, kontroll og overvåking. GS TES ble etablert i 2022 av SINTEF Energi og Institutt for materialteknologi (IMA) ved NTNU, og samler fremragende forskere for å utvikle praktiske og samfunnsnyttige løsninger på energiutfordringer.

GS TES er mer enn bare et forskningssamarbeid – det er en pådriver for å omsette banebrytende forskning innen TES til praktiske og skalerbare teknologier som kommer både industrien og samfunnet til gode. Ved å bygge bro mellom grunnleggende forskning og praktiske anvendelser, sikrer senteret at innovasjoner innen TES er tilgjengelige, gjennomførbare og virkningsfulle.

Historie og motivasjon

Historien om GS TES startet med en felles visjon mellom to initiativrike ledere: Alexis Sevault (SINTEF Energi) og Julian Walker (NTNU IMA). Deres forståelse av TES sin viktige rolle i avkarboniseringen av oppvarming, kjøling og industrielle prosesser, dannet grunnlaget for deres initiativ til å formalisere et langvarig samarbeid mellom de to institusjonene 2022. Sevault og Walkers samlede ekspertise innen energisystemer og materialteknologi la grunnlaget for et senter som ikke bare fokuserer på enkeltkomponenter, men på TES som en helhetlig løsning.  

Signering av GS TES-avtalen. Fra venstre: Alexandra Bech Gjørv (SINTEF), Julian Walker (NTNU), Alexis Sevault (tidligere SINTEF Energi, nå Cartesian) og Ingrid Schjølberg (NTNU).
Signering av GS TES-avtalen. Fra venstre: Alexandra Bech Gjørv (SINTEF), Julian Walker (NTNU), Alexis Sevault (tidligere SINTEF Energi, nå Cartesian) og Ingrid Schjølberg (NTNU).

Et oppstartsmøte på NTNUs campus Gløshaugen i oktober 2022 realiserte visjonen. I oppstarten ble de tre arbeidsgruppene laboratorieinfrastruktur, utdanning og politisk engasjement etablert for å sikre at GS TES både utvikler teknologi og fremmer reell implementering. Gjennom tre årlige sentermøter med alle partnere jobber GS TES aktivt mot sitt hovedmål: å utvikle skalerbare TES-løsninger for økt energieffektivitet, bærekraft og systemfleksibilitet. 

Oppstartsmøte for Gemini TES-senteret, 21.10.2022.
Oppstartsmøte 21.10.2022

Gjennom 2023 utvidet GS TES nettverket, startet nasjonale og internasjonale prosjekter og arrangert TES-workshops med over 100 deltakere fra akademia, industri og myndigheter. Samme år begynte Alexis Sevault å arbeide i Cartesian (en SINTEF-avlegger han var med på å etablere), og Ragnhild Sæterli overtok som leder i ett år før hun ble koordinator for et FME-forskningssenter. I 2024 ble Jorge Salgado Beceiro leder for GS TES. 

De siste tre årene har senteret oppnådd viktige resultater, inkludert utvikling av innovative prosjekter og vellykkede finansieringssøknader. Det har også styrket samarbeid med industrien og bidratt til utdanning av fremtidige eksperter innen termisk energilagring. Gjennom hele denne perioden har GS TES holdt fast ved målet om å utvide termisk energilagring fra å kun være et forskningstema til å også handle om praktiske løsninger som støtter det grønne skiftet. 

Misjon og visjon

  • Misjon: Å fremme strategisk og vitenskapelig samarbeid langs hele verdikjeden for termisk energilagring, for å drive frem forskning, utdanning og innovasjoner som gir praktiske energiløsninger for samfunnet og industrien.
  • Visjon: Å være et nasjonalt anerkjent senter som leverer helhetlige TES-løsninger for økt energieffektivitet, bærekraft og fleksibilitet i energisystemet.
Et flytskjema som illustrerer utvikling og implementering av termisk energilagring (TES)-teknologi. Diagrammet starter med «Analyse av energikilder, energibehov og temperaturprofiler», etterfulgt av «Evaluering av mål og muligheter for teknologier for termisk energilagring». Den sentrale prosessen vises gjennom sammenkoblede trinn: «Medium for termisk energilagring», «Design av grensesnitt med TES-medium», «Prosessintegrasjon mot mål» og «Strategier for styring og overvåking». Omkringliggende elementer fremhever viktige aspekter, som «Innovative materialer for termisk energi» til venstre og «Storskala testing og risikoreduksjon av TES-teknologi» til høyre. En banner nederst understreker «Produksjon og implementering av teknologi for termisk energilagring», som knytter hele prosessen til industriell anvendelse.
Verdikjede for termisk energilagring

Deltakere og samarbeidspartnere

GS TES bygger på et sterkt samarbeid mellom de to institusjonene som grunnla senteret og et nettverk av partnere med komplementær ekspertise som dekker alle aspekter ved utviklingen av TES. Samarbeidet sikrer helhetlig forskning på materialer, komponenter, systemintegrasjon, kontroll og overvåking av TES-teknologi. 

  • Grunnleggere: SINTEF Energi og NTNU – Institutt for materialteknologi (IMA)
  • Samarbeidspartnere: SINTEF Ocean, SINTEF Industri og NTNU – Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT)
En gruppe mennesker er samlet i et moderne, godt opplyst møterom med store vinduer, treverkselementer og høyt under taket. De sitter ved runde bord, engasjert i diskusjoner, tar notater eller arbeider på bærbare datamaskiner. En presentasjon projiseres på en skjerm foran i rommet, med tittelen «TES Gemini Centre Meeting», datoen «12.02.2025» og stedet «Zero-Emission Building Laboratory». Logoene til SINTEF og NTNU er også synlige på skjermen. Utenfor vinduene ses et snødekt landskap med bygninger og sykler parkert utenfor.
Sentermøte på ZEB-laben (12.02.2025)

Arbeidsgrupper

For effektivt å håndtere kompleksiteten i TES-verdikjeden og sikre at arbeidet fører til reelle resultater, har GS TES tre dedikerte arbeidsgrupper: 

  • Arbeidsgruppe 1 – Økt synlighet av termisk energilagring (TES) i relevante FoU-programmer og politikk: Jobber for at TES blir anerkjent og prioritert i nasjonale og internasjonale forskningsagendaer og politiske rammeverk.
  • Arbeidsgruppe 2 – Styrket tilstedeværelse av TES i høyere utdanning: Arbeider for å inkludere flere TES-temaer i akademiske læreplaner, og dermed bidra til å utdanne neste generasjon forskere og fagfolk i industrien. 
  • Arbeidsgruppe 3 – Økt samarbeid om TES-labinfrastruktur: Jobber for å styrke samarbeidet mellom laboratorier, samt legge til rette for ressursdeling, felles eksperimenter og utvikling av banebrytende TES-teknologier.
En grafikk som illustrerer arbeidsgruppene for «Termisk Energilagring» (Thermal Energy Storage). Logoen øverst til venstre viser et evighetssymbol med røde og blå gradienter. Under logoen står «Task Forces», der «Task» er skrevet i lys rød og «Forces» i grått. Tre nummererte prioriteringer vises i fargede bokser. Den første arbeidsgruppen, i en blågrønn boks, fokuserer på å øke synligheten av termisk energilagring (TES) i relevante forsknings- og utviklingsprogrammer og politiske rammeverk. Den andre arbeidsgruppen, i en brun boks, vektlegger økt tilstedeværelse av TES i høyere utdanning. Den tredje arbeidsgruppen, i en rød boks, fremhever behovet for mer samarbeid med TES-laboratorieinfrastrukturer. Numrene er plassert i sirkler, med linjer som forbinder dem til tilhørende tekst.

 

Disse arbeidsgruppene fremmer tett samarbeid mellom forskere, industripartnere og politiske beslutningstakere, og sikrer at GS TES er i tråd med nasjonale mål og globale bærekraftsmål, samtidig som de leverer konkrete resultater.