Om SINTEF - Anvendt forskning, teknologi og innovasjon
Fiskere lurer drukningsdøden
Kort etter tusenårsskiftet gikk den norske bedriften Regatta AS og SINTEF sammen om å utvikle arbeidsklær med flyteelementer for fiskere. Bakteppet var en dyster ulykkesstatistikk. I 1990-årene omkom 72 fiskere på norske båter ved forlis/havari. 52 mistet livet etter fall over bord.
Resultatet av utviklingsprosjektet var klart i 2005: En arbeidsdress, i regntøyliknende tekstiler. Den består av jakke og flytebukse. Flyteegenskapene er lagt til buksa, for at brukerne skal flyte uten at de må ta på et ekstra plagg. Mange tilbakemeldinger bekreftet at antrekket virker som det skal når uhellet er ute.
– Per mai 2014 har vi mottatt hilsener fra mellom ti og tjue fiskere som gir dressen æren for at de ikke druknet under ulykker der de havnet i sjøen, sier markedssjef Arve Øverås i Regatta.
"Jeg sto i sjøen, med hodet godt over vannet."
Den første beretningen kom fra yrkesfisker Stian Furøy. Sammen med en venn drar han ut for å fiske sei fra en 14-fots plastbåt på Finnmarkskysten en sommerkveld i 2006. Så skjer det som kunne blitt fatalt. Garnet setter seg i propellen, en brottsjø fyller båten og plutselig ligger de to i sjøen.
– Men dressen gjorde at jeg sto i sjøen, med hodet godt over vannet. Uten den, kunne jeg fått panikk. Da er det ikke godt å vite hva som kunne hendt, forteller Furøy etter dramaet – som får en lykkelig utgang.
Levert til over 15 land
Yrkesfiskeren er rolig nok til å frigjøre kameraten som har satt foten fast i garnet. De to får tak i akterstavnen på båten som så vidt stikker opp. I lomma på oljebuksa er Furøys mobiltelefon litt fuktig, men tørr nok til at han får slått alarm. Redningsskøyta kommer, og alt ender godt.
Fram til våren 2014 er arbeidsdressen utlevert i over 20 000 eksemplarer til fiskere i med enn 15 land.
Regatta Fisherman
- Arbeidsdress med flyteelementer. Er beregnet på yrkesfiskere, men tilbys også til fritidsbruk.
- Utviklet av Regatta AS og SINTEF. Tildeles i 2007 "Merket for God Design", en utmerkelse fra Norsk Designråd.
- Arbeidsklær må være komfortable for å bli brukt. I utviklingsarbeidet ble det derfor lagt stor vekt også på bevegelighet, hygiene og på å sikre svettetransport ut av klærne.