Om SINTEF - Anvendt forskning, teknologi og innovasjon
Bildestyrt kirurgi gir livet nye sjanser
Sammen har teknologer og leger i Trondheim skapt et nytt IT-basert vindu mot kroppens indre. Systemet omgjør avanserte røntgenbilder, MR-bilder og ultralyd til tredimensjonale kart som kirurgene kan navigere etter. Det har gjort det mulig å bruke kikkhullskirurgi i både hjerne, bukhule, lunger, og nyrer. For å nevne noe.
Teknologien er et resultat av et nært og langvarig samarbeid mellom leger ved St. Olavs Hospital og teknologer ved SINTEF og NTNU. Siden 1995 har de utviklet systemer for såkalt bildestyrt kirurgi. Så langt har over tusen pasienter blitt operert med metoden, med høyere sikkerhetsmargin, bedre prognoser og kortere rekonvalesens som resultat.
Revolusjon på operasjonsstua
Flere av Europas fremste eksperter på kikkhullskirurgi har allerede tatt i bruk det nyutviklede navigasjonssystemet på operasjonsstua, og mange flere ønsker seg løsningen. Med navigasjonssystemet kan legene bruke kikkhullskirurgi på stadig flere inngrep.
På en skjerm ved operasjonsbordet kommer kartene opp – detaljerte snittbilder gjennom kroppen i tre plan, pluss oversiktsbilder i form av dreibar tredimensjonal grafikk. Kartbildene har ett fellestrekk: De viser hvor svulster, vitale organer og store blodårer ligger i forhold til operasjonsinstrumentene som føres inn i pasienten.
Dobbel gevinst
Kikkhullskirurgi gir gevinster både for enkeltindivid og samfunn. For sammenliknet med åpne operasjoner, gir kikkhullsinngrep mindre belastning på pasienten, kortere liggetid på sykehuset og mindre smerter etter operasjonen.
Slik virker navigasjonssystemet
for kikkhullsinngrep
- Bilder av pasienten: Pasienten avbildes enten i en MR-maskin (magnetisk resonans) eller med røntgen i en CT-maskin (computertomograf). Et dataprogram i navigasjonssystemet kobler bildene til sanntids ultralydbiler.
- Tredimensjonal grafikk: Enkeltbilder viser tverrsnitt av kroppens organer. Et dataprogram regner på disse tverrsnittene, bilde for bilde, og visualiserer organet i tre dimensjoner. De tredimensjonale bildene gjøres delvis gjennomsiktige. Ulike typer vev kan farges ulikt for å fremheve dem bedre og forenkle veiledning og visualisering.
- Spesialutviklet peker: Spesialutviklede pekere og posisjonssensorer, laget i metall og plast, er bindeleddet mellom pasientens kropp og bildeversjonen av kroppen under kikkhullsoperasjonen. Instrumentene brukes under operasjonen for å styre visualiseringen og gjøre det mulig for kirurgen å navigere.