Om SINTEF - Anvendt forskning, teknologi og innovasjon
Norsk TV-løsning seiret i eteren
Høsten 1992 var begrepet "høyoppløsnings-TV "(HDTV) på alles lepper i europeiske TV-selskaper og i elektronikkindustrien. Storformatbilder og kino-opplevelser skulle inn i stua.
Men hvordan skal slike bilder fraktes i bakkenettet – den tradisjonelle distribusjonsveien via master på fjelltoppene, ei rute som grisgrendte strøk vil trenge også i framtida?
Giganter innenfor Europas elektronikkindustri satset store summer på å utvikle løsninger som var basert på analog teknologi. Men så, på ei messe i Amsterdam, viste SINTEF verden et alternativt system: Selve beviset på at det går an å løse oppgaven digitalt – og dermed spare masse plass i eteren.
David slo Goliat
Litt seinere ble SINTEFs løsning grunnlaget for den felleseuropeiske standarden som bestemmer hvordan digital-TV skal overføres i bakkenettet. David hadde slått Goliat!
Ved all distribusjon av TV-signaler i jordbundne nett, er reflekser fra terreng og bygninger en utfordring. Slike reflekser vil redusere bildekvaliteten i en analog mottaker.
SINTEF løste dette ved å utvikle en digital mottaker som er robust mot reflekser og dermed gir god bildekvalitet selv under vanskelige mottakerforhold, inkludert mottak på mobile plattformer.
Plass til enda flere programmer
Takket være overgang fra analog til digital teknolog sparer en mye plass i eteren, noe som gir plass til nye kommunikasjonssystemer i båndet som tradisjonelt har vært brukt til TV-distribusjon.
SINTEFs teknologi gir plass til flere programmer i eteren enn andre digitale løsninger. Dette er kjærkomment i tett befolkede strøk i Europa der frekvensene for lengst er oppbrukt.
Vi utviklet systemet for ei gruppe av skandinaviske nettoperatører og kringkastingsselskap. Frykt for ei utvikling som ville begrense HDTV til analoge satellittsendinger, utgjorde bakteppet for prosjektet.
Digital-TV med norsk vri
- Teknologi fra SINTEF utgjør en av hjørnesteinene i standarden som bestemmer hvordan digital-TV overføres i jordbundne sendenett i Europa.
- SINTEFs løsning gjør at signalet som når TV-mottakeren er robust både mot reflekser og mot forstyrrelser fra andre TV-signaler.
- Overføringssystemet var tidligere brukt i digital radio. Men SINTEF var først ute med å demonstrere det i et komplett TV-system.