Til hovedinnhold
Norsk English

Om SINTEF - Anvendt forskning, teknologi og innovasjon

Værguden

I seine kveldstimer laget han framtidas TV-vær. På få år fikk SINTEF-forsker Kalle Eggestad én milliard seere.

Mann foran PC-skjerm, viser fram sin oppfinnelse om det moderne værvarselet
Kalle Eggestad (34) er far til fjernsynsværet på TV2 og CNN (Foto: SINTEF/Jens Petter Søraa).

Portrettintervju fra 1999 i forskningsmagasinet Gemini, med Kalle Eggestad – mannen som på 1990-tallet revolusjonerte værvarsling på TV.

Tekst: Svein Tønseth.

Året er 1992. Vintersola har gjemt seg bak blygrå skyer over Bergen, og en iskald vind pisker over Torgalmenningen. På et møterom noen steinkast unna, sitter SINTEF-forsker Eggestad foran lederne i Norges ferskeste TV-kanal, TV2.

Det er et halvt år til den nyetablerte kanalen skal på lufta. Før det må TV2-sjefene også ta stilling til hvordan meteorologenes spådommer skal overføres til kartet i TV-ruta.

Det er en tidkrevende affære å få værvarslene dit. I TV-selskaper verden over sitter folk og legger høytrykksrygger og kaldfronter inn i tegneprogrammer, gjerne med håndtegnede anvisninger fra meteorologen foran seg.

Desto større blir interessen over møtebordet i Bergen, idet Kalle demonstrerer sitt nyfødte hjertebarn.

På en skjerm viser han fram kimen til et produksjons- og presentasjonssystem som tar snarveien rett inn i meteorologenes beregningsverktøy og automatisk omgjør beregningsresultatene til TV-animasjoner.

Dermed kan Kalle forespeile TV2-sjefene raske oppdateringer av presentasjonene etterhvert som nye data kommer inn.

Han håper å få TV2 med på et utviklingsprosjekt som kan bringe produktet i mål, men selskapet velger i første omgang et velprøvd system av det tradisjonelle slaget.

– Da gikk det en liten djevel i meg, minnes Kalle.

Nektet å gi seg

Etter avslaget bruker han alt han har av fritid, inklusive mange seine kvelder og netter, på å videreutvikle systemet, overbevist om at noen vil kjøpe det til slutt. Et år etterpå viser han TV2 den nye versjonen og er inne i varmen igjen. TV-selskapet skifter ”vær-leverandør” og går på lufta med Kalles high tech-vær høsten –93.

To år etterpå gjør han ”business” av ideen og etablerer SINTEF-knoppskuddet Metaphor Systems.

- Et halvt år seinere fikk vi CNN som kunde. Da skjønte jeg at produktet var liv laga.

I dag sysselsetter Metaphor Systems 13 personer og har levert sitt datasystem for fjernsynsvær til 65 TV-selskaper på fem kontinenter!

Da han fikk napp hos TV2, anslo han at det gjensto 870 timer av utviklingsarbeidet. I dag, seks år seinere, konstaterer han med god samvittighet at produktet fortsatt ikke er ferdig.

- Systemet er blitt ti ganger større enn det var, og det er et sunnhetstegn at det ikke er ferdig. Når mange gründere mislykkes, er det ofte fordi de ikke har innsett hvor mye krever å gå det siste stykket fram til et ferdig, pakket produkt, sier Kalle.

Han er både en kreativ og sosial fyr, ifølge de som har arbeidet nært ham. Alltid velkledd er han også, noen undrer på om han gikk med slips på ungdomsskolen. Og han er garantert arbeidsnarkoman. Han hadde 200 reisedøgn i fjor og tøyer fortsatt døgnet om det trengs, men har både glimtet i øyet og sin kjappe replikk i behold.

Tidligere arbeidskamerater glemmer ikke Kalles telefonsamtale med firmaet som hadde reparert vaskemaskinen hans. Høylydt undrer han seg over verkstedets noe begrensede åpningstid: - Si meg, bruker dere blitzlamper som arbeidslys, dere?

Ni år og hobby-meteorolog

Han er døpt Karl Henrik og vokser opp i et pent strøk på Byåsen. Naboene er sikre på at det er meteorolog det skal bli av niåringen som trofast speider etter værtegn sammen med bestekompisen. Guttene fører sine spådommer inn i tabeller - og sjekker hver morgen om det er de eller værvarslerne som har vært flinkest dagen før. Seinere sluker Kalle alt om Vilhelm Bjerknes, den moderne meteorologiens far, mens andre leser Morgan Kane.

Men det er sivilingeniør han vil bli – og blir.

Han kommer ikke gjennom nåløyet på databehandling ved NTH, tar teknisk fysikk i stedet og får utløp for sin EDB-lidenskap der også.

Som sisteårsstudent blir han ansatt i SINTEFs miljø for industriell matematikk for å hjelpe brukerne av den ferske superdatamaskinen på Gløshaugen, dengang Nordens kraftigste datamaskin.

- Uten superdata-prosjektet hadde det nok ikke vært noe Metaphor Systems i dag, sier Kalle.

Blant hans første oppdragsgivere er Meteorologisk institutt, som like før er koblet til tungregnemaskinen. Kalle brenner etter å bli ferdig med diplomen og velger et emne der han kan koble jobb og studier. Han lander på visualisering av værberegninger.

- Men opprinnelig tenkte hverken jeg eller noen andre på at det jeg holdt på med kunne brukes på TV, minnes han.

Den ideen får han en kveld han kommer sliten hjem etter endt dag som forsker og student, slanger seg på sofaen og får CNNs værvarsling inn på TV’n.

- På skjermen så jeg håndtegnede stillbilder med kantede kurver og innså med ett at de kunne ha stor nytte av nettopp det diplomen min handlet om.

Glad han er en stabeis

Seks år seinere blir nettopp CNN en av hans første kunder, og med det får Metaphor Systems sitt gjennombrudd. Vi er kommet til sommeren 1996, og Kalle begynner å bygge opp en stab i firmaets lokaler i Lysaker. Værprosjektet har vært et solo-løp til da.

- Konkurrentene dine hadde massevis av medarbeidere. Hvordan kunne du lykkes som en ensom ulv?

- Litt av forklaringen er flaks, mye skyldes min egen stahet. Samtidig var nettverket mitt ved SINTEF viktig. Jeg var alene om å utvikle systemet, men hadde sparringpartnere som jeg i dag er stor takk skyldig.

… og målet ditt med disse vær-greiene?

- Det er å få til trøndervær over hele verden, selvsagt.

Gliser Kalle.