Dag 1: 6. november 2025

   
0930-1030

Registrering, kaffe/te og noe å bite i

1030

Velkommen til Trondheim, Britannia og konferansen

  • Åpning av konferansen v/Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF
  • Velkommen fra komiteen for årets konferanse v/Marian Ådnanes, seniorforsker SINTEF, avd. Helse


1045-1300


Kommunenes utfordringer og forskningens bidrag til endring

1045-1115

Sundhedsreform i Danmark. – Hvad var problemerne og vil reformen løse dem? – Kan Norge bruge de danske erfaringer?
Karsten Vrangbæk, professor i helsetjenesteforskning ved Københavns Universitet 

1115-1145

Hvor mange nivå trenger vi egentlig? Om samarbeid og samhandling i den norske helsetjenesten
Jon Magnussen, professor i helseøkonomi og dekan ved NTNU 

1145-1200

Kaffepause

1200-1215

Anvendelse av forskning og evalueringer i en kunnskapsbasert forvaltning og politikkutforming. 
Anne-Stine Bergquist Røberg, seniorrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet.

1215-1225

Forskningsbehov i Trondheim kommune og samarbeidsavtalen med universitets- og instituttsektoren om forskning på helse og velferd
Wenche Dehli, kommunaldirektør Byrådsavdeling for helse og omsorg, Trondheim kommune og  Line Melby, forskningsleder i SINTEF, avd Helse

1225-1300

Panelsamtale om kommunenes utfordringer og forskningens bidrag til endring
Samtalen ledes av Jon Magnussen

Paneldeltakere:
Wenche Dehli (kommunaldirektør byrådsavdeling for helse og omsorg, Trondheim kommune), Albert Verhagen (kommunalsjef Helse og velferd, Melhus kommune), Helen Brandstorp (divisjonsdirektør for kommunale tjenester og beredskap i Helsedirektoratet).

1300-1400

Lunsj 

1400-1530

Parallelle sesjoner 

1530-1600

Kaffepause 

1600-1730

Parallelle sesjoner 

1900-1930

Mingling/bar, Britannia Hall

1930 Konferansemiddag, Britannia Hall

 

Dag 2: 7. november 2025

   
0900-1100

Parallelle sesjoner

1100-1130

Kaffepause (og utsjekk) 

 

Plenum: «Psykisk helse på systemnivå og utfordringer i praksisfeltet» 

 

1130-1140

Evaluering av Opptrappingsplan for psykisk helse (2023 – 2033) «OPSY».
Jorid Kalseth og Silje L. Kaspersen, seniorforskere i SINTEF 

1140-1205

Å fremme psykisk helse i et folkehelseperspektiv
Kristian Wahlbeck, professor National Institute for Health and Welfare, Finland. 

1205-1220

Utfordringer i kommunalt psykisk helse- og rusarbeid
Viviann Sandberg Larsen, kommunalsjef, Virksomhetsområde psykisk helse, arbeid og inkludering.

1220-1235

Rask psykisk helsehjelp i kommunen, med veiledet internettbehandling
Marit Knapstad, seniorforsker og psykolog ved Folkehelseinstituttet.

1235-1250

Investering i barn og unges sosiale og emosjonelle utvikling: Effekter på utdanning, produktivitet og livskvalitet.
Mari Rege, professor i samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger og leder av Synapse Lab.

1250-1300

Avslutning ved Nasjonalt fagråd

1300 Lunsj

 

Presentasjon av foredragsholdere og paneldeltakere

Dag 1:

Karsten Vrangbæk

Karsten Vrangbæk er professor i sundhedspolitik ved Københavns Universitet, Institut for Folkesundhedsvidenskab. Han er involvert i en rekke forsknings- og utdanningsaktiviteter innen helsepolitikk og ledelse knyttet til analyse av helsesystemer, konsekvenser av aldrende befolkninger, markeder og offentlig-privat samarbeid innen helsevesen og resultatstyring i helsevesenet. Karsten Vrangbæk har også forsket på spørsmål om koordinering og integrert omsorg i Danmark, Sverige og Norge, og har nylig vært medforfatter på bokkapitler som sammenligner strukturelle reformer for å forbedre koordineringen av omsorgen i Danmark og Norge. 

Jon Magnussen

Jon Magnussen er professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. Han leder også de to tekniske beregningsutvalgene for henholdsvis kommunal og fylkeskommunal økonomi og for spesialisthelsetjenesten. Han har arbeidet med problemstillinger knyttet til prioritering både innen spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Hans forskning er i skjæringen mellom helseøkonomi og helsepolitikk.

Anne-Stine Røberg

Anne-Stine Røberg jobber i et engasjement i Helse- og omsorgsdepartementets Kommunetjenesteavdeling. Der bidrar hun med å utvikle og skape bærekraft i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, for tiden med et særlig ansvar for fagområdene forskning og kunnskapssystemer, prioritering, arbeid og psykisk helse, helsekompetanse og funksjonshemmingsfeltet, samt til arbeid blant annet knyttet til habilitering/ rehabilitering, kvinnehelse, tjenestedata og kvalitetsindikatorer. Hun har en ph.d. i helsevitenskap og er i permisjon fra Helsedirektoratet. 

Wenche Dehli

Wenche Dehli er kommunaldirektør Byrådsavdeling for helse og omsorg i Trondheim Kommune. Hun har arbeidet med bruk og utvikling av kunnskap i helsetjenesten i flere tiår. I hovedsak fra et lederperspektiv i utdanningssektor, sykehus og kommuner.

Albert Verhagen

Albert Verhagen er kommunalsjef for helse og velferd i Melhus kommune. Tidligere har han hatt stilling som kommunalsjef for HR og innovasjon i Stjørdal, hvor han jobbet med å utvikle nye løsninger og forbedre tjenestene. Albert har stort fokus på praktisk innovasjon og samarbeid for å gjøre helsetjenestene mer bærekraftige og effektive, slik at de bedre kan møte innbyggernes behov. I Melhus kommune jobber han spesielt med å utvikle helse- og velferdstjenestene, og ser på hvordan kommunene kan takle utfordringer som følge av økende behov og begrensede ressurser.

Helen Brandstorp

Helen Brandstorp er divisjonsdirektør for kommunale tjenester og beredskap, med bakgrunn som forsker og leder for Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT Norges arktiske universitet. Hun er også spesialist i allmennmedisin, har jobbet som fastlege i Deatnu/Tana, Finnmark og legevaktlege i Bergen, samt er i spesialisering i samfunnsmedisin. Helen er opptatt av at kunnskap må leve for å virke og har bidratt til den offentlige samtalen i over 20 år, gjennom faste bidrag i Utposten, Tidsskrift for den norske legeforening og Dagens Medisin.  

Dag 2:

Kristian Wahlbeck

Kristian Wahlbeck er psykiater og professor emeritus ved det finske instituttet for helse og velferd (THL) tidligere professor i psykiatri ved Universitetet i Helsingfors, Finland. Han har 40 års erfaring innen psykisk helsetjenester og helsepolitikk. Han har deltatt i utformingen av den nasjonale psykiske helsepolitikken i Finland og spilt en stor rolle i den landsomfattende innføringen av «førstehjelpsutdanning» innen psykisk helse og den nasjonale læreplanen for opplæring av «erfaringseksperter», det vil si brukere av psykiatri. Han har koordinert flere Europeiske forskningsprosjekter som omhandler psykiske helsetjenester.

Viviann Sandberg Larsen

Viviann Sandberg Larsen er kommunalsjef for virksomhetsområdet psykisk helse og rustjenester i Trondheim kommune og konstituert kommunalsjef for integrering. Hun er psykolog med spesialisering i rus, avhengighet og ledelse. Hun har lang erfaring fra både psykisk helsevern for barn og voksne, tverrfaglig spesialisert rusbehandling og kommunehelsetjenesten. Hun har erfaring fra forskning og utviklingsarbeid og har i flere år forelest ved NTNU.

Marit Knapstad

Marit Knapstad er psykolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, avd. Helsefremmende arbeid i Bergen. Knapstad har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen om psykologiske faktorer knyttet til langtidssykefravær. De siste ti årene har hun gjennomført flere evalueringer av den kommunale lavterskeltjenesten Rask psykisk helsehjelp.  

Mari Rege

Mari Rege er professor i samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger, hvor hun også leder Synapse Lab. Rege spesialiserer seg innen arbeids-, utdannings- og adferdsøkonomi. Hun jobber med store felteksperiment for å utvikle og undersøke effekten av tiltak som skal fremme motivasjon, læring og livskvalitet i barnehage, skole og arbeidsliv. Rege er også fast spaltist i Dagens Næringsliv, og har sittet i en rekke regjeringsoppnevnte utvalg. Nylig ledet hun Ekspertgruppen om barn i fattige familier.