Foredlingsindustri har inntil nylig vært svært avhengig av manuell arbeidskraft, men er i dag under en automatisering prosess i tråd med generelle trender i næringsmiddelindustrien. For å siker at industrien arbeider mot en langsiktig økonomisk, økologisk og sosial bærekraftig fremtid er det viktig å forstå hva som anses som bærekraftig foredling av sjømat i dag, og hvordan maskiner og utstyr benyttet i prosesseringsindustrien påvirker muligheten for bærekraftige sjømatprodukter.
Maskiner som typisk fileteringsmaskiner benyttet i prosesserings industrie har en forventet brukstid på 20 år. For å kunne integrere miljøhensyn i foredlingsutstyr igjennom hele dets livsløp fra produksjon til utrangering og demontering, er det behov for klare anbefalinger og krav om miljøprestasjoner med målbare parametere. Slike anbefalinger og krav bør inkluderes i produktutviklingsprosessen av nytt fiskeforedlingsutstyr for å få til optimale løsninger. Bærekraftsbegrepet utvikler og endrer seg over tid, dermed er det gitt at fokus i utformingen bør endres tilsvarende for å sikre en bærekraftig verdikjede. Dette medfører at produktutviklingsmetodikk benyttet i utvikling av prosesseringsmaskiner må kunne forutse hva som vil oppfattes som bærekrafig fiskeprosessering i hele produktets levetid.