Tanken er at et presenningskjørt som henger permanent på merdene utenfor nota vil ha en forebyggende effekt mot lakselus. Luselarvene er kjent for å oppholde seg i de øvre vannlagene og skjermingen burde kunne redusere påslaget av lus betraktelig. En slik forebyggende løsning vil kunne redusere bruken av kjemikaliebasert avlusing.
Mål
Hovedmålet med prosjektet er å dokumentere effekten av Permaskjørt i forhold til å redusere luspåslag i tillegg til å dokumentere hvordan innretningen påvirker miljøet i merden, fiskens biologiske forhold og merdens hovedkomponenter i forhold til en merd uten Permaskjørt.
Følgende delmål foreligger:
- Kartlegge hvordan en merd med Permaskjørt deformeres når den blir utsatt for ulike strømhastigheter og de mekaniske kreftene som virker på den, og sammenligne tilfellene med og uten pumping av vann med merd uten skjørt, ved å gjøre fysisk modellforsøk. Verifisere numerisk beregningsmetode.
- Utvikle forslag til utforming av Permaskjørt og oppheng av pumpe med hensyn til krefter som virker på komponentene.
- Utvikle forslag til utforming av løsning for pumping og fordeling av vann på bakgrunn av fysisk strømningsforsøk og numeriske strømningsanalyser.
- Se på hvordan Permaskjørt, med og uten pumping av vann, påvirker luspåslag, generell fiskehelse, fiskeatferd og miljøforhold i vannet i merden ved å gjøre målinger over 12 måneder på fullskala merder med fisk.
- Vurdere kost-nytte av Permaskjørtet, med og uten pumping av vann, som konsept i forhold til regulering av O2-nivået i merden, energiforbruk og reduksjon av luspåslag.
- Dokumentere resultatene og analysene fra forsøkene i en sluttrapport