Målet kan nåes ved å bruke fornybare kjemikalier og CO2 i prosessen. Det skal forskes på to retninger innen sykliske karbonater;
- direkte omdannelse av glyserol til glyserol karbonat
- via omdannelse av en epoksid
Forskningen i prosjektet blir på følgene områder:
- Utvikling av det optimale katalysatorprosesssamarbeid basert på katalysator aktivitet, gjenvinning og immobilisering
- Prosessintensifiering i en flow reaktor med fokus på energieffektivitet og økt produktutbytte
- Kreasjon av en miniplantskalaprosess som produserer sykliske karbonater fra fornybare kjemikaliene og CO2
- Fullstendig utviklet design og engineering av en oppskalert prosess som er integrert med et kjemianlegg, for direkte overføring av utviklet teknologien til industri.
Aktuelle katalysatorer har muligheten til å danne enantiomerisk rene glyserol karbonat og andre karbonater. Dette vil åpne nye anvendelser i farmasøytiske og polymer industriene, og disse muligheter blir forsket på i prosjektet. Prosjektet skal også evaluere muligheten til å bruke elektrokatalytisk og fotokatalytiske prosesser for å omdanne CO2 og vann til intermediater i den syklisk karbonatproduksjonen. Disse prosessene er per i dag kjent til å være selektive, men med svart lav omsetning. Hvis slike prosesser viser seg å være lønnsom, kan produksjon av sykliske karbonater fra CO2, vann og energi være mulig i framtiden, med økt bruk av CO2 i produksjon av sykliske karbonater som resultat. Prosjektets hovedmål er å skape nye industrielle prosesser hvor fornybare kjemikalier og CO2 brukes til å danne verdifulle produkter og minske GHG utslipp.
SINTEF er leder av en arbeidspakke som fokuserer på utvikling av katalysatorer for "direkte konversjon (1)" av glyserol og CO2 til glyserol karbonat. I utviklingen vil det bli brukt batch skala og high-throughput forsøk. Vi deltar også i prosjektdelen med omdannelse til glyserol karbonat (2) samt på katalysator fremstilling i den oppskalert prosessen.