Strømkunder forventer en pålitelig strømleveranse uten stadige eller lange strømavbrudd. For nettselskaper er det viktig å raskt lokalisere feil og brudd enten det skyldes uvær, skogbrann eller kollisjon av fugler. I tillegg bruker nettselskaper store ressurser på inspeksjon og regelmessig vedlikehold av kraftledninger.
Videre er mange høyspentmaster for distribusjonsnettet som er produsert av kreosotimpregnert tre. EU vil kanskje forby kreosotimpregnerte stolper fra 2018, og aluminium kan da være et mer bærekraftig alternativ. En aluminiumsmast vil ha lavere vekt enn en stålmast, og den kan også konkurrere mot komposittmaster hvis den er designet med hensyn til et visuelt uttrykk, styrke og ikke minst brukerfunksjoner som monteringsvennlighet. Til slutt, smarte strømmaster i aluminium kan bli et konkurransedyktig produkt produsert i Norge.
Kunnskapsbasert utvikling av intelligente kraftmaster
Den overordnede målsetningen i Ask4Cluster er å øke kundeverdi gjennom kunnskapsbasert utvikling av avanserte, intelligente og bærekraftige kraftmaster. For å nå dette målet berører prosjektet svært ulike problemstillinger:
- Hva slags data bør samles inn for å lokalisere og forutsi brudd i master og ledninger?
- Hvordan bør data samles inn?
- Er aluminium et godt materialvalg for strømmaster, og under hvilke forutsetninger?
- Hva slags form er best egnet for strømmaster i aluminium?
Prosjektet er muliggjort gjennom samarbeid mellom industriklyngene NCE Mikro- og Nanoteknologi og NCE Raufoss, og involverer bedrifter fra begge klyngene, i tillegg til at det er forankret i ledelsen av begge klyngene. Ask4Cluster skal avsluttes til sommeren 2016.