Produkter fra norsk sjømatindustri står på mange middags- og restaurantbord hver dag, over store deler av verden, og i stadig større grad etterspørres convenience produkter av både storhusholdninger og detaljhandel. Norske eksportprodukter er i dag i stor grad råvarer og halvfabrikater. Men mange sluttprodukt, fra både pelagisk, hvitfisk og oppdrettsverdikjedene, tar utgangspunkt i fileter av fisk. For de viktigste norske fiskeartene er det i liten grad annen bearbeiding enn filetering som foretas (sett i forhold til eksportvolum) med unntak av konvensjonell hvitfiskproduksjon (saltfisk, klippfisk og tørrfisk). Filetering er i mange tilfeller en relativt arbeidskrevende operasjon og derigjennom en stor bidragsyter til verdiskapingen i industrien. Men under målsettingen om høyest mulig verdiskaping fra våre fiskeressurser, møter norske produsenter en kostnadsulempe gjennom høye lønnskostnader som reduserer muligheten for lønnsom verdiskaping.
Analysen i dette prosjektet omfatter hvitfisk, laks og pelagisk fisk, og baseres på kartlegging av utfordringer og muligheter knyttet til lokalisering av filetproduksjon (og videre bearbeiding i Norge) i forhold til:
- Råstofftilgang
- Teknologiutvikling og tilgang til kompetanse
- Kvalitetsmessige forutsetninger
- Nærhet til fangstfelt og oppdrettsanlegg
- Næringsstruktur og eierskap
- Overordnede og sektorspesifikke økonomiske og handelspolitiske rammevilkår
- Markedsutvikling
Arbeidet deles inn i tre arbeidspakker:
AP1) Beskrivelse av dagens situasjon
AP2) Barrierer og utfordringer for lønnsom videreforedling av sjømat i Norge
AP3) Fremtidige muligheter for lønnsom videreforedling av sjømat i Norge
Prosjektet legger hovedvekt på arbeidspakke 3.