Tradisjonene for sikkerhetsstyring og risikovurdering hviler på forestillinger om kontroll og ansvar. Det vil si, risiko må oversettes til kontrollerbare størrelser, og noen må eie problemet. Hva om truslene er grenseløse? Hva om ingen eier dem?
Vår oppmerksomhet rettes mot det vi kaller skjulte, dynamiske og emergente (oppkommende) sårbarheter. Det er sårbarheter som kan være ukjente i enhver betydning: ignorert, glemt, aldri tenkt på, umulig å identifisere, feiloppfattet eller underestimert. Vårt mål er å utvikle et analytisk rammeverk for å forstå, identifisere og håndtere denne typen nye samfunnsmessige belastninger.
For å anerkjenne nye utfordringer må vi godta at nåværende risikotilnærminger kan komme til kort. Nye belastninger krever ny tenkning og nye tilnærminger til risiko og sårbarhet. Oppmerksomheten vendes dermed mot komplekse landskap av risiko, som involverer flere systemer som kan generere, overføre og omplassere risiko. Vi kaller disse større bildene for "trussellandskap" - landskap som involverer flere systemer i samspill. Vi åpner dermed for at flere scenarier griper inn i hverandre – med muligheter for overføring og eskalering.
New Strains of Society går inn for å stressteste (belastningsteste) samfunnets evne til å møte nye trusler og sårbarheter. Vi retter også stresstesten mot oss selv ved å spørre krevende spørsmål: Hvordan evner eksisterende risikotilnærminger å forklare samfunnets nye belastninger? Kan eksisterende metodikk noen gang kunne imøtekomme de nye utfordringene? Hvor ligger metodenes begrensninger?
Prosjektet er en del av Forskningsrådets SAMRISK-program.