Gjennom prosjektet "Utvikling av innlandsfisk" har SINTEF Fiskeri og havbruk i samarbeid med Rørosmat AS, gjennomført en mulighetsstudie for å fremskaffe erfaringer innen fangst, foredling og marked av innlandsfiske fra andre nordiske land. Råstoffkarakterisering av sik og et marineringsforsøk er også blitt gjennomført.
De norske fjellvann har i århundrer vært en viktig kilde for mat og næringsgrunnlag. I den senere tid har innlandsfisk gått fra å være et nødvendig innslag i kostholdet til å være en kilde for rekreasjon og turisme. Norge har en lav utnyttelse av innlandsfisk sammenlignet med andre Skandinaviske og Europeiske land. Forbrukergruppene i Europa er store og komplekse. Som eksempler på dette kan en trekke frem at nord-europeere liker både hvit og rød fisk mens sør-europeere helst foretrekker fisk med mørkere kjøtt. Nord-europeiske forbrukere foretrekker benfrie produkter som for eksempel filet og vil helst ikke kjøpe uforedlede fiskeprodukter. I Sør-Europa er det derimot en større tradisjon for fritert og grillet fisk, noe som betyr at det er en større etterspørsel etter hel og uforedlet fisk. En stor andel av forbrukerne vil ha fryste, ferske eller røkte ferdigprodukter som behøver lite eller ingen form for tilberedning.
Tradisjonelt blir sik omsatt hel eller som som filet pakket i vakuumpose, fersk eller fyst. Sik serveres gjerne stekt, røkt eller som fiskekaker. Sik inneholder mange små bein, noe som kan være en utfordring ved introduksjon til nye forbrukere og for å øke konsumet av sik. I dette prosjektet viste vi at en syremarinering kan være en løsning for å mykgjøre bein i sik. Vi produserte en type glassmester sik, og produkt idéen fikk gode tilbakemeldinger. Det gjenstår en del arbeid med optimalisering av prosess og resept før produktet kan tilbys til forbruker.