Sjeldne jordartsmetaller er essensielle for å utvikle "grønne teknologier". De er nøkkelen til å fremstille nye materialer som høy streng magneter i energieffektive elektriske motorer. De brukes også blant annet i teknologier for fornybar energi som vindkraft, i mer effektive oppladbare batterier, og som komponenter i lette legeringer. Dagens avhengighet av kinesisk eksport gjør Europa og vestlige land generelt ekstremt sårbare for kinesisk markedskontroll. Derfor er sjeldne jordartsmetaller ansett å være blant materialer med høyest tilførselsrisiko.
REE4EU-prosjektet skal i 2 industrielt relevante piloter utvikle, validere og demonstrere en innovativ produksjonsrute for legeringer av sjeldne jordartsmetaller fra avfallsstrømmer fra permanente magneter og NiMH batterier. REE4EU vil åpne opp muligheten for å gjenvinne opp til 90 % av avfallet fra gjenvinningsprosesser i produksjonen av permanente magneter. Målet er en integrert løsning som vil demonstrere dramatiske forbedringer i kostnader og miljøhensyn sammenliknet med dagens ordninger. Dette omfatter færre prosesstrinn, opp til 50 % energibesparelse, og 100 % resirkulering av reagenser. Det siste i motsetning til dagens deponering av de sterke utlutningsmidlene som benyttes i forbehandlingstrinn.
Prosjektet vil demonstrere at prosessen er teknisk og økonomisk levedyktig, samtidig som det skal samle sårt tiltrengte markedsdata på sjeldne jordartselement-baserte sluttprodukter. REE4EU skal utvikle et trippel verdikjede "business case" for en ny europeisk sektor for produksjon av sjeldne jordartsmetall- legeringer fra sekundær kilder (avfall). Dette vil bidra til å skape nye arbeidsplasser, gjøre Europa mer uavhengig av import, og sist men ikke minst, forsyne raskt voksende europeiske bransjer innenfor grønn teknologi som elektriske- og hybridbiler og vindmøller med verdifulle råvarer.
REE4EU konsortium har 14 partner (forsknings institutter, bedrifter og SMB) fra 7 EU land:
- Norge: SINTEF (koordinator), Elkem
- Spania: Tecnalia, Idener
- Sverige: Stena Metall
- Frankrike: CEA, SNAM, Inovertis, Universitet Paul Sabatier
- Tyskland: Vaccumschmelze
- England: LCM
- Belgia: PNO, AVERE, CEFIC
Dette er et prosjekt i Horizon 2020 - SPIRE-07-2015 Recovery Technologies for Metals and other Minerals, og har fått økonomiske støtte fra EUs H2020 forsknings- og innovasjonsprogram under GA Nr. 680507