iProcess er et tverrfaglig forskningsprosjekt som søker å finne en "Nyskapende og fleksibel matforedlingsteknologi i Norge". Store internasjonale leverandører utvikler ikke teknologi for småskala foredling med høy variasjon. 17% av drivhusgassene kommer fra foredling av mat i EU, og globalt går 1,3 milliarder tonn mat til spille hvert år. I foredlingsindustrien i Norge alene er svinnet på 320.000 tonn.
I dag er det slik at store andeler av råstoffet går tapt i verdikjeden, og spesielt i foredlingsleddet, pga manglende teknologi som kan bearbeide råstoff med store biologiske variasjoner. Matindustrien i Norge er karakterisert med mye lavere volumer enn globalt og utstyret og maskineriet som næringen får kjøpt fra globale leverandører ikke er tilpasset til den norske produksjonsmodellen. Det er da et stort behov for modulbaserte teknologiske løsninger som kan tilpasses norske forhold med små volumer og store biologiske variasjoner i råstoffet.
Forskere som bidrar til iProcess-prosjektet har som mål å produsere nyskapende konsepter og metoder ved å benytte spektroskopiske sensorer, CT-skanning, datainnsamling og analyse og robotteknologi. Når disse dataøynene, -hjernene og –hendene jobber sammen, resulterer det i en mer fleksibel, lønnsom og bærekraftig matforedlingsindustri.