I bemannet romfart er kontroll over luftkvaliteten helt avgjørende for astronautenes helse og velvære. Derfor har ESA et langsiktig program for overvåking av sporgasser, og SINTEF har bidratt siden starten i 1990, da første trinn var valg av teknologi.
ANITA (Analysing Interferometer for Ambient Air) er en luftanalysator som overvåker mange gasskomponenter, og som kan måle mer enn 40 sporgasser samtidig. Derfor er den velegnet til å overvåke atmosfæren i lukkede miljøer slik som romfartøyer. Målingene anvender FTIR-teknologi (Fourier-Transform Infra-Rød) og en nyskapende programvare for kalibrering og analyse spesielt utviklet på SINTEF. Dermed kan det gis detaljert og kontinuerlig informasjon om luftkvaliteten i tilnærmet sann tid, med en unik kombinasjon av høy følsomhet, nøyaktighet og presisjon. ANITA har forbruk bare av elektrisk energi, og systemet produserer ikke noe avfall.
Målingene foretas på luft uten noen forbehandling. Luften trekkes bare inn fra kabinen og returneres dit uforandret. De fleste luftprøvene tas helautomatisk av ANITA2 gjennom luftinntaket i frontpanelet. Ved spesielle behov kan luftprøver tas manuelt fra utvalgte steder ved bruk av en håndpumpe og gassposer (se bilder nederst på denne siden).
ANITA1 opererte med stor suksess på ISS i 11 måneder i 2007 og 2008 med overvåking av 33 gasser. ANITA2-instrumenteter blitt utviklet i en kontrakt mellom ESA, OHB og SINTEF. ANITA2 har oppnådd vesentlige reduksjoner i masse, volum og effektforbruk, og analyseprogrammene er ytterligere forbedret.
ANITA2 ble skutt opp til ISS i desember 2021, og systemet var da forhåndskalibrert til å overvåke 37 gasser i kabinluften. I likhet med ANITA1 har ANITA2 avdekket ny informasjon om den detaljerte sammensetningen og dynamikken i luften på ISS. Ifølge NASA gir ANITA2 "et stort bidrag til vår forståelse av atmosfæren i romstasjonen". ANITA2 har oppdaget noen nye gasser, og spesielle hendelser om bord har bidratt med andre gasser. Derfor er kalibreringen blitt trinnvis utvidet av SINTEF fra bakken – uten at noen astronaut har vært involvert. Siden sent i 2023 har ANITA2 overvåket 48 gasser i luften på ISS.
I juni 2024 ble statusen for ANITA2 formelt oppgradert fra en "Technology Demonstrator" til en regulær del av CHeCS (Crew Health and Care System), slik at luftmålingene fra ANITA2 kan brukes til operasjonelle avgjørelser.
ANITA2 tar også et skritt mot fremtiden som teknologi-demonstrasjon for bemannede romstasjoner, baser og ekspedisjoner, inkludert Gateway (som skal gå i bane rundt månen) og til/på månen og Mars.
ANITA-teknologien er anvendelig til mange lignende måleoppgaver, slik som i andre lukkede rom (dykkeoperasjoner, ubåter), overvåking av arbeidsmiljø (laboratorier, sykehus, industri), industriell prosesskontroll, utslipp til miljøet og miljøovervåking.
ANITA2-teamet:
- Europeisk team: Systemutvikling, installasjon på ISS, oppstart for autonom drift og støtte til drift
- ESA: Kunde
- OHB, Tyskland: Hovedkontraktør. Fysisk oppbygging, kvalifisering, systemprogramvare og tilkoblinger
- SINTEF, Norge: Kalibrering, analyse-programvare, systemtesting av gassanalyse og rapportering av analyseresultater
- NASA: Operasjon på ISS og sluttbruker av analyseresultatene
- Informasjon for å oppdatere gass-scenariene (luftens sammensetning på ISS)
- Transport til ISS