Psykisk helsearbeid er et komplekst fagfelt med mange tilbud og mange aktører. Det er stor bredde av tiltak, samarbeidsformer og organiseringsformer i kommunene. Det foreligger i dag lite kunnskap om hvilke lokale tilbud voksne med lettere psykiske problemer mottar. Det er derfor nødvendig med en systematisk kartlegging på dette feltet.
Problemstillinger i prosjektet
- Hvilke aktører i det lokalbaserte psykiske helsearbeidet (i kommunen og i spesialisthelsetjenesten) tilbyr tjenester til voksne med lettere og moderate psykiske helseplager i dag?
- Hva er de viktigste tjenestetilbudene for denne målgruppen?
- Hvordan fungerer samarbeidet internt i kommunen mellom ulike aktører, inkludert fastlegene?
- Hvordan fungerer samarbeidet mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten for denne målgruppen mht. kompetanseoppbygging og tjenesteyting?
- Hva hemmer og fremmer kommunenes muligheter til å etablere et tjenestetilbud til målgruppen? Hva har vært – og er – viktige forhold som gjør at en del kommuner har evnet å etablere tilbud overfor målgruppen?
- Hvem tar kontakt med kommunene for å få tjenester til mennesker med lettere og moderate psykiske helseplager? (Fastlegen, brukerne, pårørende, spesialisthelsetjenester, andre)
- Er det etablert ventelister for tjenestene på noen av nivåene?
- Hvilke prioriteringer og avveininger gjøres i ressursfordelingen mellom de ulike brukergruppene (lettere, moderate og alvorlige psykiske vansker og lidelser)?
Metode
Det skal samles inn både kvalitative og kvantitative data i prosjektet:
- intervju med sentrale aktører fra både kommune- og spesialisthelsetjenesten
- intervju med fastleger
- spørreskjemaundersøkelse blant sentrale aktører
- KS og NAPHA skal arrangere en dialogkonferanse i forbindelse med prosjektet høsten 2017
Leveranse
Resultatene skal foreligge i en rapport som ferdigstilles i november 2017.