Prosjektets mål er å redusere utslippene av metan (CH4), som er en kraftig drivhusgass, fra fjøs med minst 60 prosent ved hjelp av nye teknologier basert på katalytisk forbrenning. Dette gir mindre drivhuseffekt samtidig som den katalytiske prosessen gir bøndene varme som kan brukes lokalt.
Fordøyelsessystemet og foret til kyr gjør at de slipper de ut store mengder metan (CH4). Metan er en svært potent drivhusgass – mange ganger sterkere enn CO2. Et av problemene er at metan fra kuene slippes rett ut i luften og konsentrasjonen av metan blir såpass lav at metanet blir vanskelig å fange.
I den første delen av ZEC-prosjektet skal vi får oversikt over metankonsentrasjonen og fordeling av metan når kyrene står i båsen, samt undersøke hvordan metanet fordeler seg i luftstrømmene fra ventilasjonsanlegg ved hjelp av målinger og datasimuleringer.
Konsentrasjonen av metan i fjøs er såpass lav at eksisterende teknologier, som gassmembraner og adsorbenter, ikke fungerer. I ZEC-prosjektet skal det utvikles katalysatorer som får de katalytiske reaksjonene i gang selv ved lave temperaturer og konsentrasjoner. Det skal kjøres laboratorietester for å sikre at den katalytiske forbrenningen kan foregå under de relative lave forbrenningstemperaturene som er ønsket.
Som en bieffekt til utslippsreduksjon skal også ZEC-prosjektet se på hvordan varmen som utvikles under katalyseprosessen kan brukes andre steder på gården, for eksempel ved vannbåren varme, til drivhus eller til bioreaktorer for husdyrgjødsel.
Til slutt skal det utvikles en demonstrasjonsenhet hvor katalytisk forbrenning kombineres med en varmeveksler for å utnytte den produserte varmen. Målet er å få testet demoenheten på en gård under realistiske betingelser, for å demonstrere at prinsippet virker før teknologien kan tilbys til norske bønder.