Kostnader knyttet til å bygge og drive offshore-plattformer kan minimeres hvis gassbehandlingsanleggene plasseres på havbunnen. Aker Solutions utviklet verdens første subsea-kompresjonssystem som har vært i drift siden 2015. Med denne teknologien som utgangspunkt, blir et avansert subsea CO2 -separasjon og reinjeksjonskonseptet nå utviklet av Aker Solutions.
Konseptet vil bidra til betydelig økt utnyttingsgrad og driftstid for oljefelt gjennom injeksjon av CO2 i reservoaret. Gass som følger oljen ut av reservoaret må bearbeides og CO2 resirkuleres. Dermed bidrar CO2-injeksjonen til en lagring av CO2 i reservoaret. Membranteknologi subsea gjør at man unngår store prosesseringsmoduler på offshore-plattformene og vil kunne håndtere gassbehandlingen gjennom hele feltets levetid.
I COMPMEM fase 1 har flere membraner blitt testet hos SINTEF i labskala under forhold som er relevante for havbunnsgasseparasjon - innenfor et bredt område av temperatur, trykk og CO2-innhold i naturgassen. I tillegg til separasjonsytelsen av membraner, ble kompatibiliteten til de polymeriske membraner og forseglingsmaterialer testet med surt vann og hydrokarbonkondensat.
I COMPMEM fase 2, basert på resultatene fra labskala-testen, vil de beste membranene testes i liten industriell skala. Ved bruk av eksisterende enheter vil en pilotskala membrantestanlegg bygges på Tiller Flerfaselaboratorium. Resultatene fra denne testen vil bli brukt til å validere modellene som er utviklet i prosjektet, som deretter skal brukes til optimalisering subsea separasjon og CO2 massebalanse samt videre design av subsea CO2 separasjons og kompresjonsanlegg.
Prosjekt partnere:
- Aker Carbon Capture (coordinator)
- SINTEF
- Total
- CCP (CO2 Capture Project with partners BP, Chevron, Petrobras)
- Equinor
- Pertamina
Project type: CLIMIT Demo
Total budsjett: 39 800 kNOK