Til hovedinnhold
Norsk English

Følgeforskning på samlokaliserte nødmeldesentraler i Bodø

Studien har primært hatt som mål å få en dypere forståelse av hvordan samlokaliseringen av nødmeldesentralene i Bodø (SAMLOK NORD) påvirker arbeidsutførelsen ved sentralene, samhandlingen mellom ulike sentraler i oppdragsløsning, samt håndteringen av interne oppgaver innenfor hver etat.

Kontaktperson

Detaljerte analyser av arbeidspraksis

Studien er utformet som en nærstudie av arbeidet i en samlokalisert sentral, med fokus på detaljerte analyser av arbeidspraksis. Et sentralt mål har vært å belyse betydningen av uformelle organisatoriske faktorer, slik som taus kunnskap, sosiale relasjoner, uformell kommunikasjon, utviklingen av en felles kultur og endringer i operatørens profesjonsutøvelse.

Samlokaliseringen har styrket samarbeid og profesjonalisering

Forskningen viser at samlokaliseringen har styrket samarbeid og profesjonalisering av operatørrollen. Den har bidratt til økt kunnskapsdeling, bedre relasjoner og en felles læringskultur. Samarbeidet mellom sentralene har blitt mer effektivt gjennom daglige møter, felles øvelser og uformelle interaksjoner, noe som har styrket situasjonsforståelsen og operasjonell samhandling.

Organisatoriske endringer

Samlokaliseringen har også ført til organisatoriske endringer, med egne daglige ledere og fagutviklere i hver etat. Dette har fremmet kunnskapsdeling og utvikling av felles praksiser, samtidig som sentralene har bevart sine distinkte kulturer. Tillit og lav terskel for kontakt har vært avgjørende for suksessen.

Må tilpasses lokale forhold

Erfaringene fra Bodø samsvarer med funn fra SAMLOK Drammen. Samlokalisering har vist seg å gi mange fordeler, men modellen må tilpasses lokale forhold for å lykkes andre steder.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2018 - 2021

Finansiering

Helsedirektoratet

Partner

NTNU Studio Apertura

Last ned rapporten fra prosjektet

Følgeforskning på samlokaliserte nødetater i Bodø

Utforsk fagområdene