Den beste strategien er å forhindre at plast og avfall bringes ut i havet
Plastforsøpling i havet er et av klodens største miljøproblemer. De største bidragene skyldes avrenning fra industriområder og avfallsfyllinger til de store elvene, særlig i Asia. Hvis avfallsbehandlingen i disse områdene forbedres, kan fremtidig plasttilsig reduseres betydelig.
Prosjektet OPTOCE ledes av SINTEF og er finansiert over det norske bistandsprogrammet mot marin forsøpling.
En ressurs i sirkulær økonomi
Prosjektet har som mål å demonstrere nye vinn-vinn-løsninger for avfallshåndtering, der ikke-gjenvinnbart plastavfall blir benyttet som energi i lokal, energiintensiv industri. Dette er mest energieffektivt, og i tråd med sirkulær økonomisk tenkning.
En slik praksis vil øke behandlingskapasiteten for avfall betydelig, redusere behovet for deponering og forbrenning, redusere bruken av ikke-fornybare energikilder og råmaterialer i energiintensive industrier, og dermed også redusere utslippet av klimagasser.
Prosjektet vil bidra til å nå FNs bærekraftmål for 2030.
Internasjonalt samarbeid er nødvendig
Utfordringene knyttet til plastforurensning er av global karakter og løses mest effektivt ved internasjonal samhandling. Partnerland i OPTOCE er per i dag Kina, India, Thailand, Vietnam og Myanmar, men endelig deltakelse avhenger av landenes villighet til å engasjere seg med egne ressurser. Det kan også bli aktuelt å inkludere andre land.
Prosjektet har en kostnadsramme på 46 millioner NOK, og finansieres av Utenriksdepartementet.
Kort video fra det regionale forumet Ocean Plastic Turned into an Opportunity in Circular Economy (OPTOCE) arrangert i Bangkok i oktober 2022.