Befolkningen blir eldre, og levealderen øker. Det kan påvirke offentlige finanser gjennom flere kanaler. Blant annet vil virkningen avhenge av om de økte leveårene blir friske eller om antall år med dårlig helse vil øke.
Kunnskapen om sammenheng mellom økt levealder, helsetilstand og behovet for helse- og omsorgstjenester vil inngå i grunnlaget for utarbeidelsen av årlige budsjetter og være sentrale for vurderingen av den langsiktige bærekraften i offentlige finanser. Målet med oppdraget er å bidra til mer treffsikre beregninger av demografidrevne utgifter i budsjettarbeid, investeringsbeslutninger i kommune- og sykehussektoren og langsiktige framskrivinger.
Oppdraget omfatter:
1) Kartlegging av forutsetninger for ulike framskrivinger av helseutgifter og litteraturgjennomgang. Herunder:
a. Beskrive hvordan forutsetninger om sammenhengen mellom levealder og helsetilstand og andre forutsetninger er innarbeidet i framskrivinger av helse- og omsorgsutgifter i Norge og i andre sammenlignbare land.
b. Gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget i litteraturen om sammenhengen mellom levealder og helsetilstand og forbruk av helse- og omsorgstjenester.
2) Analyse av sammenhengen mellom helsetilstand og forbruk av hhv. kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenester. Herunder:
a. Empirisk analyse av sammenhengen mellom utvikling i levealder og endringer i helsetilstand.
b. Empirisk analyse av sammenhengen mellom endret helsetilstand og det aldersspesifikke forbruket av helse- og omsorgstjenester.
c. Illustrasjon av hvordan funnene kan operasjonaliseres i langsiktig fremskrivingsarbeid og i kortsiktig budsjettarbeid.