Til hovedinnhold
Norsk English

CO2 EPOC - Karakterisering og forutsigelse av effekten av CO2 på polymermaterialer i CO2-transportkjeden

CO2 EPOC er en kompetansebygning prosjekt og har som mål til å skape kunnskap om kompatibilitet mellom polymermaterialer og CO2 for å muliggjøre et mer informert valg av polymermaterialer i CO2-transportkjeden.

Kontaktperson

Karbonfangst og -lagring (CCS) aksepteres av det internasjonale vitenskapelige samfunnet som det mest passende kortsiktige tiltaket for å begrense CO2-utslipp i atmosfæren, og unngå reversible endringer av jordas klima. Mens fangst og lagring er ekstremt viktig for å tillate en reduksjon av karbonutslippet, må passende og økonomisk gjennomførbare CO2-transportløsninger sikres for å muliggjøre CCS-utplasseringen. Spesielt er unngåelse av lekkasjer eller svikt i hele transportkjeden nøkkelen til å sikre prosessens levedyktighet, og sikre at innsatsen for CO2-fangst ikke går tapt på grunn av lekkasje under transport.

Trinn involvert i CO2-transportprosessen via rørledninger eller skip (Foto: Ansaloni et al. 2020).

Transport av tett eller flytende CO2 representerer en utfordring for alle materialene som kommer i kontakt med den. Spesielt kan polymere materialer som kan brukes som tetninger for å forhindre lekkasje eller barrierer for å beskytte metalliske komponenter mot CO2, undergå midlertidige eller permanente endringer i strukturen som igjen kan påvirke deres ytelse. Imidlertid er det betydelige kunnskapshull i hvordan polymermaterialer påvirkes av flytende CO2. CO2 EPOC-prosjektet har som mål å lukke disse kunnskapshullene ved å undersøke kompatibiliteten mellom polymere materialer og CO2-strømmer. En flernivåtilnærming vil bli brukt, fra eksperimentell karakterisering av hvordan representative polymere reagerer på CO2 (inkludert forurensninger), til grunnleggende modellering for å forutsi denne oppførselen i andre applikasjonsscenarier.

Mere informasjon finnes på våre engelske sider...

Nøkkelinfo

Finansiering

Prosjektet er en KPN (Kompetanseprosjekt for næringslivet) og fikk støtte fra CLIMIT program av Norges forskningsråd.

Partnere

CO2 EPOC er et samarbeid mellom SINTEFUniversitet i Oslo og Universitet i Bologna og er støttet fra EquinorTotalGassco,  SAIPEM og Shell.

Prosjektvarighet

2020 - 2025