Dette har vært temaet i KSP-prosjektet FINE - Fleksibel integrasjon av lokale energisamfunn i det norske elektriske distribusjonsnettsystemet.
Hva er lokale energisamfunn?
Lokale energisamfunn er en dreining mot lokal kraftproduksjon, lagring og energiforbruk. Slike energisamfunn er i EU-direktiv spesifisert som «Citizens Energy communities» og «Renewable energy communities». Lokale energisamfunn er definert som juridiske enheter, og de har som hovedformål å gi miljømessige, økonomiske eller sosiale verdier for lokalsamfunnet. Lokale energisamfunn er fellesskap der medlemmene involveres i energiforvaltning og som utnytter desentraliserte energikilder. Et borettslag eller fellesskap med felles solcelleanlegg, batterier og/eller ladestasjoner for elbiler kan eksempelvis være et slikt lokalt energisamfunn.
Nytte for strømnettet
Energisamfunn kan tilby tjenester til et nettselskap ved å tilpasse sitt energibehov, noe som reduserer behovet for kostbar nettutbygging.
For å bekjempe global oppvarming må stadig flere sektorer av samfunnet elektrifiseres, og ny fornybar kraft må bygges ut. Det gir store investeringsbehov og nye utfordringer i kraftsystemet. Utviklingen av lokale energisamfunn kan bidra til å løse utfordringer knyttet til kontinuerlig balansering av forbruk og produksjon, god leveringskvalitet og sosial aksept..
FINE-prosjektet har sett på hvordan energisamfunn kan bidra til å øke nettets fleksibilitet, optimalisere ressursbruk og støtte overgangen til fornybar energi og økt elektrifisering i samfunnet.
Hvordan integrere lokale energisamfunn i strømnettet?
FINE-prosjektet har utformet fire ulike scenarier for hvordan lokale energisamfunn kan integreres i strømnettet (distribusjonsnettet):
- Referanse-scenario
- Konkurranse-scenario
- Samarbeids-scenario
- Deltakende scenario
Rapporten «Integration of Local Energy Communities in Electricity Distribution Grids” oppsummerer mye av FINEs forskning. Den viser hvordan lokale energisamfunn kan integreres i det norske distribusjonsnettet.
For å få til et godt system og regelverk rundt lokale energisamfunn er det viktig å sørge for
- at organiseringen er økonomisk levedyktig
- et godt samarbeid/interaksjon mellom nettselskap og energisamfunn
- gode reguleringer
- å ta samfunnsmessige hensyn
Tre hovedtyper
FINE-prosjektet har kartlagt ulike typer lokale energisamfunn i Norge og kategorisert disse i tre hovedtyper:
- Rurale energisamfunn med svakt nett
- Urbane energisamfunn
- Industri-/næringsklynger
Fra passive forbrukere til aktive kunder
Lokale energisamfunn endrer sluttbrukerens rolle fra passive forbrukere til aktive kunder, som både produserer og bruker energi. Fra et kraftsystemperspektiv kan utvikling av lokale energisamfunn gi fordeler som
- bedre lokal koordinering av ressurser
- bedre utnyttelse av distribusjonsnettet
- lettere tilgjengelig fleksibilitet i distribusjonsnettet
- reduserte taps- og investeringskostnader i overføringsnettet
- økte muligheter for innovasjon hos nettkundene
Regelverk og incentiver
Fordelene kommer imidlertid ikke automatisk ved en oppmykning av regelverket, men krever riktig regelverk og riktige incentiver for at utviklingen skal skje på en samfunnsmessig rasjonell måte.
Lokale energisamfunn kan også ha negative effekter på kraftsystemet og samfunnet for øvrig, dersom regelverk og incentiver ikke utformes hensiktsmessig. I verste fall kan forsyningssikkerheten utfordres.
Les mer om forskningen under «Om energisamfunn» og «Publikasjoner» i menyen
Finansiering
FINE var et Kompetanse- og samarbeidsprosjekt (KSP) finansiert gjennom Norges forskningsråd.
Prosjektet har hatt to PhD-kandidater, en ved UPC Barcelona og en ved NTNU.