Til hovedinnhold
Norsk English

FINE - Fleksibel integrasjon av lokale energisamfunn

Hva er virkningen av å introdusere lokale energisamfunn?

Lokale energisamfunn (LEC) kan ha ulike former og være plassert på ulike steder i distribusjonsnettet. Som en del av forskningsprosjektet Fleksibel Integrering av Lokale Energisamfunn (FINE), har vi analysert ulike konsepter for energisamfunn.

Kontaktperson

illustrasjon av strømnett, hus, elbil, sol- og vindkraft

En ny tilnærming til energistyring

Lokale energisamfunn, hvor innbyggere og bedrifter samarbeider om energiproduksjon, lagring og deling innenfor et geografisk område, representerer en ny tilnærming til energistyring. Ved å introdusere slike fellesskap kan energisystemet potensielt bli mer fleksibelt og bærekraftig, samtidig som lokale ressurser utnyttes bedre. FINE-prosjektet har gjennomført analyser for å forstå både mulighetene og utfordringene ved å integrere energisamfunn i distribusjonsnettet. Analysen bygger på scenarier som ble utviklet tidligere i prosjektet, og som danner grunnlaget for å forstå ulike utviklingsbaner og konsekvenser.

Resultater av analysen

Forskningen i FINE-prosjektet avdekker både fordeler og utfordringer ved å introdusere energisamfunn. Gjennom modellering og scenariobasert analyse er det identifisert flere nøkkelinnsikter som belyser hvordan energisamfunn kan påvirke strømnettet.

Energisamfunn har potensial til å redusere toppbelastninger i strømnettet. Ved å balansere energiproduksjon, -lager, og -forbruk lokalt, kan belastningen på strømnettet reduseres, og energien som produseres av fornybare kilder som solceller, kan utnyttes bedre. I et scenario hvor både energisamfunn og distribusjonsnettoperatører samarbeider aktivt, kan toppbelastninger reduseres. Dette gir både økonomiske fordeler ved å utsette nettutvidelser og gevinster gjennom bedre ressursutnyttelse.

Forskningen viser også at energisamfunn kan bidra til å øke tilgangen på fleksibilitet i strømnettet. Fleksibiliteten består blant annet av lokal lagring og justering av forbruksmønstre og denne kan tilbys som tjenester til nettet. Dette gjør det mulig å håndtere utfordringer knyttet til økt elektrifisering og variabel produksjon fra fornybare energikilder som sol- og vindkraft. Samtidig er det viktig å påpeke at denne fleksibiliteten må koordineres godt med distribusjonsnettoperatører for å unngå nye belastningstopper eller ineffektiv energiflyt.

Et viktig funn er hvordan økonomiske insentiver kan motivere energisamfunn til å delta aktivt i markeder. I scenarioer som involverer markedsplattformer, kan energisamfunn tilby fleksibilitetstjenester til distribusjonsnettoperatører, noe som skaper økonomisk verdi for begge parter. Dette krever imidlertid at det utvikles regulatoriske rammer som støtter slike transaksjoner, samtidig som de sikrer rettferdighet og like muligheter for alle aktører.

Utfordringer ved integrasjon

Til tross for det store potensialet, fremhever forskningen flere utfordringer knyttet til integrasjonen av energisamfunn. Økt desentralisering introduserer en mer kompleks styringsstruktur for strømnettet, der flere aktører må koordinere energiflyten. Dette krever avanserte teknologiske løsninger som smarte målere, sanntidsdata og automatiserte systemer for å sikre effektiv drift.

I tillegg peker forskningen på regulatoriske gap som må adresseres for å realisere potensialet til energisamfunn. Dagens reguleringer er i mange tilfeller tilpasset sentraliserte energisystemer, og det er behov for reformer som gir energisamfunn tilgang til fleksibilitetsmarkeder på en god måte. Samtidig må tariffstrukturer utformes slik at de gir muligheter for energisamfunn, og samtidig ikke påfører øvrige nettbrukere store ulemper.

Differensiering mellom scenarier

Forskningen viser at ulike scenarier for integrasjon gir forskjellige virkninger for strømnettet. I referansescenariet fortsetter dagens praksis, der energisamfunn spiller en marginal rolle, og utfordringer i nettet i hovedsak løses gjennom utbygging. I kompetitivt scenario utnytter nettselskapene markedsplattformer for å kjøpe fleksibilitet fra energisamfunn. Dette gir større dynamikk i systemet, men stiller høye krav til teknologi og reguleringer.

I det kooperative scenariet tar energisamfunn ansvar for å balansere lokal produksjon og forbruk, med minimal innblanding fra nettselskapet som bare trenger å sette grensebetingelser for energisamfunnets bruk av strømnettet. Dette kan være effektivt, men krever robuste lokale styringsmekanismer og høy andel deltakelse i energisamfunnets område. Det deltakende scenariet, som kombinerer lokalt samarbeid og kobling mot fleksibilitetsmarkeder, gir størst potensiale samtidig som det har høyest kompleksitet. Her deler energisamfunn og nettselskaper ansvar for fleksibilitet og balanse, noe som kan gi økonomiske og driftsmessige fordeler for begge parter.

Virkninger i praksis

FINE-prosjektets analyser illustrerer hvordan energisamfunn kan være en viktig del av fremtidens energisystem. Ved riktig implementering kan de redusere kostnader forbundet med nettutvidelser, fremme bruk av fornybare energikilder og øke samfunnets deltakelse i energiomstillingen. Samtidig avhenger dette av godt utviklede regulatoriske rammer, avansert teknologi og effektivt samarbeid mellom aktører på alle nivåer.

Les mer

For mer informasjon om analysene og scenariene, se: