Dette prosjektet har som mål å øke kunnskapen på forskjellige nivåer, for eksempel for OEMer, varmepumpeprodusenter, installatører, lovgivere for å gi veiledning så vel som data og kunnskap om varmepumpeteknologier med IoT-applikasjoner og å bidra til utvikling av fremtidige standarder.
Innenfor dette prosjektet vil tre sentrale temaer bli utdypet:
- Grensesnitt: IoT-aktiverte enheter er utstyrt med sensorer som samler inn en mengde data. For en varmepumpe er dette blant annet kompressordata, temperaturer og trykk i forskjellige seksjoner av varmepumpen og informasjon om ekspansjonsventilens status. Sentrale spørsmål er hvordan data overføres til IoT, hvilken type data er behandlet og hvor driftsbeslutninger tas.
- Dataanalyse: Målet med dataanalysen er å bruke de innsamlede dataene for å gi målrettet informasjon for optimal drift av varmepumper. Dette kan være maskinlæringsalgoritmer som lærer av brukerens oppførsel for å optimalisere varmeforsyningen, hvordan en spesifikk varmepumpe presterer i forhold til andre og hvordan man kan forbedre den ved å lære av mange andre, eller utvikling av soft sensorer for å oppnå informasjon som ikke er direkte tilgjengelig gjennom målinger.
- Tjenester: IoT-aktiverte varmepumper kan tilby forskjellige tjenester knyttet til ulike forretningsmodeller. I et smartnett kan de brukes til å redusere topplasten og for å optimalisere strømforbruket som funksjon av strømprisen. De kan også bli brukt til forebyggende arbeid for å unngå havari eller driftsstans gjennom dataanalyse som gir gunstige operasjonsbeslutninger og informasjon om prediktivt vedlikehold.
Partnere:
- SINTEF Energi (Norway)
- SINTEF Community (Norway)
- Austrian Institute of Technology (Austria)
- Vienna University of Technology (Austria)
- FH Burgenland (Austria)
- Austrian Academy of Science (Austria)
- Danish Technological Institute (Denmark)
- Technical University of Denmark (Denmark)
- KTH Royal Institute of Technology, (Sweden)
- RISE Research Institutes of Sweden AB (Sweden)
- The Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Germany)
- RWTH Aachen University (Germany)
- HSLU Hochschule Luzern (Switzerland)
- Électricité de France (France)