Produksjonen av ferrolegeringer er en av Norges største landbaserte industrier, med et årlig strømforbruk på flere tusen GWh. Industrien jobber kontinuerlig med å redusere sine diffuse utslipp og klimafotavtrykk for å forbedre arbeidsmiljøet på anleggene, møte stadig strengere krav fra myndighetene og nå sine klimamål.
Tradisjonelt sett har fokuset hos industrien knyttet til energi- og klimautfordringer vært på utforming og drift av ovnene, ettersom de står for mesteparten av utslipp og energitap. Noen anlegg (f. eks Elkem Thamshavn og Finnfjord) har i tillegg installert energigjenvinningssystemer på sin avgass. Det er forventet at støpeprosessen vil være et sentralt tema når industrien leter etter måter å ytterligere forbedre sine anlegg. Støping er den nest største spillvarmekilden i et ferrolegeringsanlegg og står for 20-40% av partikulære utslipp, men omfattende støvhåndtering og energigjenvinning fra støpeprosessen har til nå ikke blitt implementert i Norge.
NECast-prosjektet
I utformingen av neste generasjons støpeprosess bør støvoppsamling og energigjenvinning tas i betraktning samtidig, slik at sub-optimalisering unngås. I tillegg bør en slik prosess inneholde forbedret instrumentering for å gi bedre kontroll av produktkvalitet og eliminere sikkerhetsutfordringer knyttet til transport av flytende metall.
I NECast-prosjektet skal vi demonstrere levedyktigheten av et slikt konsept. Prosjektet er en del av "Novel Emerging Concept"-ordningen innenfor forskningssenteret FME HighEFF. Det hadde oppstart i august 2020 og vil vare til mai 2021. Et mulig oppsett av støpeprosessen som skal studeres i NECast er skissert under. Helling av flytende metall fra øse til støpeform bør ventileres og gjennomføres i et lukket miljø eller en kontrollert gassatmosfære for å dempe støvdannelse. Støpeformene bør også være i et lukket rom for å minimere varmetap til omgivelsene og muliggjøre effektiv varmefangst.
Fra #SINTEFblog: Next-Generation Casting Process for the Ferroalloy Industry
Prosjektpartner: FME HighEFF
Finansiert av HighEFF og Novel Emerging Concepts