Flerumettede omega-3 fettsyrer, kalt Omega-3 fiskeoljer, har en godt dokumentert positiv effekt på vår helse. Likevel er det en vesentlig del av befolkningen som ikke inntar den mengden fisk som er anbefalt for å utnytte helseeffekten. Dette skyldes i hvertfall delvis uønsket lukt og smak av fisk og fiskeprodukter. Ved å innkapsle omega-3 oljer i mikrokapsler, kan omega-3 beskyttes mot oksidasjon som gir usmak, og mikrokapslene kan tilsettes direkte i mat for å sikre at folk har et stort nok inntak i sin hverdag uten å måtte ty til kost-tilskudd.
Samtidig er det viktig å øke utnyttelsen av restråstoff som skinn og bein fra nasjonal fiskeproduksjon. En utfordring er å utvinne omega-3-oljer og proteiner av tilstrekkelig god kvalitet til bruk i mat fra restråstoff. I tillegg kan forbrukerne ha reservasjoner mot å spise mat som er basert på råvarer fra restråstoff.
I OMEGA-prosjektet vil vi forbedre ekstraksjon av omega-3 oljer og fiskegelatin fra restråstoff fra lakseproduksjon. Den rene omega-3-oljen vil bli innkapslet i mikrokapsler for å unngå degradering av oljen og for å maskere uønsket lukt og smak. Fiskegelatin vil bli brukt som veggmateriale i mikrokapslene, som videre vil bli blandet inn i ulike matvarer slik at næringsverdien av disse øker. Vi vil teste lukt og smak av disse matvarene, samt undersøke hvordan forbrukerne oppfatter matvarer som inneholder produkter fra restråstoff.
Omega er et 4-årig forskningsprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet ledes av SINTEF Industri og SINTEF Ocean,(Rasa Slizyte), NTNU og Høgskulen på Vestlandet er nasjonale partnere. I tillegg deltar DTU fra Danmark og Amity University fra India i prosjektet.