Forekomsten av orale sykdommer, hovedsakelig tannkaries og periodontale sykdommer, øker over hele verden, inkludert i Norge, noe som resulterer i alvorlige helsemessige og økonomiske konsekvenser, og reduserer livskvaliteten for de som rammes. Det anslås at halvparten av verdens befolkning lider som følge av tannkaries (tannråte), den mest utbredte tilstanden. En annen utbredt oral sykdom, alvorlig periodontal (tannkjøtt) sykdom, som kan føre til tap av tenner, øker også globalt. Tannbehandling er i tillegg vanligvis kostbart, i gjennomsnitt 5 prosent av de totale helseutgiftene og 20 prosent av helsekostnadene for den enkelte i høyinntektsland.
Det er et folkehelseproblem globalt å identifisere enkeltpersoner og behandle unormale endringer på et tidlig stadium, før noen symptomer blir merkbare. Dette vil i betydelig grad bidra til å redusere de samlede helseutgiftene. Hvert år besøker rundt 75-85 prosent norske voksne over 18 år tannlegene sine for en årlig munnhelsekontroll. For å forbedre disse kontrollene ønsker vi i AI-Dentify-prosjektet å utvikle, teste og implementere et automatisert datamaskinstøttet diagnoseverktøy for å oppdage skadelige forandringer så tidlig som mulig. Det er i tillegg av stor interesse å redusere variasjon i tolkning av tannhelsebilder som brukes i tanndiagnostikk mellom tannleger, og også å kunne objektivt gradere og dokumentere funn effektivt.
Analyse av røntgenbildene som tas under tannhelsekontroll med kunstig intelligens-teknologi har potensial til å revolusjonere tannhelsetjenester og kan hjelpe til med å detektere og karakterisere skadelige endringer tidlig på en robust/objektiv måte.