Til hovedinnhold
Norsk English

COFACTOR - Coincidence factor for buildings

Bedre nettplanlegging og bedre prosjektering av bygg som spiller på lag med fremtidens fornybare energisystem

Kontaktperson

For å bli et lavutslippssamfunn er vi nødt til å elektrifisere, det betyr at vi trenger mer strøm, og at vi må bruke den smartere. 

Bygninger står i dag for 57 prosent av Norges strømforbruk. Mest strøm går til oppvarming av rom og tappevann, og behovet er størst på de kaldeste vinterdagene. Dermed er bygg ansvarlig for topplasten i strømnettet. 

Spørsmålet er: Hvordan kan vi begrense økningen i topplasten samtidig som  samfunnet elektrifiseres?

Identifisere når og hvorfor topplasten inntreffer

Mer detaljert kunnskap om strømbruken er helt nødvendig for å utvikle nye teknologiske løsninger og smart styring.

I COFACTOR samler vi inn og analyserer måledata fra flere partnere, i tillegg til egne undermålere som gir detaljerte data "bak måleren". Basert på måledataene  identifiserer vi når og hvorfor topplasten inntreffer – og hvordan vi kan bruke smart styring og andre tiltak for å redusere den.

I tillegg til å se på energidata for ulike varmeløsninger, analyserer vi data fra elbillading, smarte varmtvannsberedere og plusskunder med solcelleanlegg. 

Her er noen eksempler på ting vi undersøker

  • Hvordan foregår hjemmeladingen? Vi bruker maskinlæring for å forsøke å kjenne igjen elbillading og deres ladeeffekt fra AMS-målinger i boliger. Slik kan man finne ut hvordan hjemmelading foregår i dag. Med denne innsikten kan man analysere hvordan energibruken vil endre seg med en økning i antall elbiler. I tillegg kan man filtrere ut ladingen for å kartlegge energibruken i bygninger uten lading.
  • Data fra smarte varmtvannsberedere viser hvor mye energi boliger bruker til oppvarming av varmt tappevann. Målingene viser også hvordan disse berederne flytter energilaster fra tidspunkter med høy etterspørsel, som morgenen, til perioder med lavere etterspørsel, som midt på dagen eller om natten. Basert på disse dataene kan vi beregne hvor mye en bolig kan spare ved å bruke en smart varmtvannsbereder, samt hva dette betyr for energisystemet. 
  • Boliger med solceller bruker kraftnettet på en annen måte enn tidligere, siden strømmen flyter i begge retninger. I COFACTOR analyserer vi AMS-data fra nettkunder både før og etter installasjon av solceller. Disse analysene gir oss verdifull innsikt i hvordan plusskunder bruker energi fra nettet, sammenlignet med kunder uten solceller. Dataene viser også hvor mye energi som sendes tilbake til nettet fra boligen, samt når dette skjer. Data fra flere boliger i samme område analyseres for å vurdere samtidigheten av energileveransen mellom de ulike boligene.

Samarbeid

I COFACTOR samarbeider byggeiere, nettselskap og forskere for å øke kunnskapen energibruk i bygg i Norge. Vi fremskaffer nye og oppdaterte samtidighetsfaktorer og standard lastprofiler for ulike bygningstyper, og i tillegg foreslår vi en metode for hvordan vi kan estimere topplasten for bygg – for prosjektering og energimerking av bygg.

Prosjektleder Åse Lekang Sørensen forteller om COFACTOR

Prosjektleder Åse Lekang Sørensen forteller om COFACTOR

Nøkkeltall

Finansiering

COFACTOR er et KSP-prosjekt og finansieres av programmet ENERGIX hos Forskningsrådet og av partnerne. 

Partnere

  • Forskning: SINTEF og NTNU
  • Bedrifter: Fornybar Norge, Enova SF, Elvia AS, NHO Elektro, Statsbygg og Tensio TN AS
  • Referansegruppe: NEK, NOVAP, NVE, Standard Norge og Multiconsult
  • Dataleverandører: Akershus Energi Varme AS, Drammen Eiendom, Dråpe entreprenør AS, Entro, FutureHome, Glitre Nett AS, OSO Hotwater AS, SIKOM AS, Statnett (TSO), Thon Eiendom, sameier/borettslag, med flere

Prosjektvarighet

2021 - 2026